31 безценни съкровища от Пловдивския археологически музей ще красят световноизвестния музей „Пол Гети” в Лос Анжелис от 3 ноември 2024 г. до 3 март 2025 г. Те са част от мащабната изложба „Тракия и античният свят”, в която са включени и експонати от 14 български музеи.

Трите водещи културни института в организацията на събитието са НАИМ при БАН, РАМ-Пловдив и музеят „Искра” в Казанлък.

Централно място при курирането на изложбата ще бъде Панагюрското златно съкровище, а пловдивският музей участва и с експонати от два гробни комплекса – от Мушовица и от Башова могила.

Първият акцент ще покаже на посетителите женско погребение с множество експонати – златен нагръдник със стилизирани птици, три златни фибули, две от които с висулки от три жълъда, 10  златни обеци, 2 златни наушника, златна огърлица, теракотен женски бюст, три шишенца за благовония тип „ойнохое”, 2 алабастрона, чернофигурна амфора.

Вторият акцент е с мъжко погребение от Башова могила.Показани са няколко артефакта – сребърна броня, сребърен ритон с конско протоме с позлата, сребърна фиала с изображение на четири позлатени колесници, киликс с позлатено изображение на богиня, която язди по морския бряг, златен нагръдник с изображение на планински лъв или вълк, 2 Хидри – бронзова и керамична. И на четирите съда в последствие е гравирано името „Дадалеме”.

Всички експонати от гробните комплекси в Мушовица и Башова могила са част от постоянната експозиция на Археологическия музей в Пловдив, а сега ще могат да бъдат видени и от посетителите на „Пол Гети”.

„Става дума за музей от друг мащаб, от друга вселена. Разполагат с огромни възможности и привличат най-големите специалисти при организацията на изложбите си. Посрещнаха ни много уважително и работихме по организиран до последния детайл график. Куратор от българска страна ще бъде доц. Маргарит Дамянов. Като водеща страна в организацията на изложбата сме поканени да присъстваме на откриването. Представител на музея ще бъде зам.-директорът Десислава Давидова”, разказа археологът Любомир Мерджанов, който бе един от екипа куриери, транспортирали съкровищата до Ел Ей.