14-годишната пловдивска певица Виктория Илиева от Арт Войс Център с вокален педагог Руми Иванова ще представи България на 33-тия международен фестивал за изпълнители на естрадни песни “Славянски базар” в град Витебск, Беларус, където  ще се състезава с певци от цял свят.

"Участвала съм на много фестивали и конкурси през годините, но „Славянски базар“ е един от тези, за които винаги съм мечтала" , казва Виктория. Съвсем наскоро тя покори с таланта си публиката и журито на престижния фестивал "EVOLIFEST" в град Еболи, Италия.

Фестивалът във Витебск по мащаби, значимост на участниците и отразяване в  медиите се сравнява с Детска Евровизия. „За много кратък срок трябваше да се подготвят и изпратят необходимите документи, професионални видеоклипове и снимки за одобрение от международна комисия в Беларус. За мен е голяма чест и отговорност, че в голяма конкуренция с представители на 42 страни съм една от 18-те избрани да участват. Много се вълнувам! Очаквам на сцената на този най-голям музикален форум да представя България, Арт Войс Център - Пловдив и себе си на много високо музикално ниво. Там ще се срещна и запозная с изпълнители и музиканти от цял свят. Това участие ще ми помогне да усъвършенствам уменията си да пея с голям оркестър“, допълва изгряващата пловдивска звезда.
Представител на България в голямата възрастова група ще бъде Невена Пейкова, а заедно с талантливите момичета ще бъде и голямата Йорданка Христова, която е почетен член на журито на фестивала.

Международният фестивал на изкуствата "Славянски базар във Витебск" е най-големият културен форум в Беларус, обединяващ държави и континенти. Желанието за духовно единство на народите е подчертано от мотото на фестивала "ЧРЕЗ ИЗКУСТВОТО – КЪМ МИР И ВЗАИМНО РАЗБИРАТЕЛСТВО!".

Фестивалът отдавна е преминал границите на славянския свят. Представители на всичките пет континента вземат участие в Международния фестивал на изкуствата. Международният фестивал на изкуствата е с национално значение и получава ефективна подкрепа от президента и правителството на страната. “СЛАВЯНСКИ БАЗАР ВЪВ ВИТЕБСК” е фестивал, който представя съвременно изкуство и народно творчество от различни страни. Тук царуват музика, театър, хореография, цирк, изобразително изкуство и кинематография. Високото творческо ниво на фестивала на изкуствата се подчертава от Международния конкурс за изпълнители на естрадни песни "ВИТЕБСК" и Международния детски музикален конкурс "ВИТЕБСК", насочени към откриване и подкрепа на млади таланти, популяризиране на музикалната култура и изкуство, взаимодействие и диалог на културите на различните страни. Членове на професионалното жури са известни културни дейци на Беларус, страни от близо и далеч в чужбина. Фестивалът ще се проведе от 9 до 14 юли 2024 г.