Зеленчуковите кюфтенца на фурна са леко и здравословно ястие, което можем да приготвяме целогодишно, защото съставките присъстват на пазара у нас постоянно, включително и тиквичките.
Необходимите продукти са: тиквички - 2 - 3 броя, картофи - 1.5 кг, лук - 2 глави, чесън - 4 - 5 скилидки, яйца - 3 броя, сирене - 150 грама (може и извара), черен пипер, магданоз - 1/2 връзка, копър - 1/2 връзка, може и сух, черен пипер, червен пипер - 2 чаени лъжички, сол, олио - 1 - 2 супени лъжици, брашно - 20 - 30 грама.
Добре измитите тиквички се рендосват на едро ренде, посоляват се и се оставят за 30 минути за да се отцедят от излишната вода.
Сварете картофите във вряща подсолена вода. Оставете ги да се охладят, обелете ги и настържете на едро ренде. Лукът се нарязва на ситно, а чесъна се пасира. Сиренето се натрошава с вилица.
Смесете всички продукти в подходящ дълбок съд. Добавете и рендосаните тиквички, които внимателно сте изстискали. Чукнете трите яйца, наръсете с брашно и ситно нарязаните копър и магданоз и подправките.
От този смес с мокри ръце оформете кюфтенца, които поставете на разстояние едно от друго в тава, дъното на която сте постлали с хартия за печене.
Зеленчуковите кюфтенца се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Поднасят се с подлучено с чесън кисело мляко.
gotvach.bg
Още от категорията
За Нова година: рецепта за истински немски щолен