Огретенът от тиквички е класическо домашно ястие, което съчетава лекотата на зеленчуците с богатия вкус на млечните продукти. Подходящ е както за обяд, така и за вечеря, а нежната му текстура и златистата коричка го правят любимо ястие за цялото семейство. Рецептата е лесна за изпълнение и не изисква специални кулинарни умения.

Необходими продукти:

  • 400 г тиквички

  • 40 г масло

  • Сол на вкус

  • 20 г брашно

  • 1 яйце

  • 100 г сирене

  • 200 г кашкавал

  • 200 мл прясно мляко

Тиквичките се измиват добре и се нарязват на тънки филийки. В дълбок тиган или тенджера се разтопява маслото и в него се задушават тиквичките на умерен огън, докато омекнат. Посоляват се на вкус.

Към омекналите тиквички се добавят натрошеното сирене, 100 г от настъргания кашкавал и брашното. Всичко се разбърква добре, докато продуктите се смесят равномерно.

В отделен съд се разбиват яйцето и прясното мляко до получаване на хомогенна смес. Тя се излива върху тиквичките и внимателно се разбърква.

Сместа се прехвърля в подходяща тава и се пече в предварително загрята умерена фурна (около 180°C), докато тиквичките поемат течността и ястието започне да се стяга.

След това огретенът се изважда, поръсва се с останалия настърган кашкавал и се връща във фурната за още около 10 минути, докато се образува апетитна златиста коричка.

Огретенът от тиквички се сервира топъл, по желание с лека зелена салата или кисело мляко. Подходящ е както като самостоятелно ястие, така и като гарнитура.