Предлагаме ви рецептата за класическото постно ястие, което традиционно се приготвя и поставя на масата на Бъдни вечер.
Необходими продукти:
- 1 кг чушки
- 500 г боб
- 1–2 глави лук
- 20 г брашно
- 1 ч.ч. ориз
- ½ ч.л. чубрица
- Червен пипер – на вкус
- Магданоз – на вкус
- Сол – на вкус
- Олио
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва за няколко часа, след което се сварява в подсолена вода до омекване. Отцежда се.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олио до златисто.
Прибавя се оризът, налива се малко вода и се оставя да се задуши до полуготовност. Подправя се със сол, червен пипер и чубрица.
Добавят се свареният боб и брашното. Разбърква се добре и при нужда се долива малко вода. Оставя се сместа леко да се задуши. Накрая се добавя ситно нарязаният магданоз.
Чушките се почистват от семките и се пълнят с готовата плънка.
Нареждат се в намазнена тава, заливат се с малко вода и се пекат в предварително загрята фурна до готовност.
Още от категорията
Виж всички
Рецепта за постен боб за Бъдни вечер
Рецепта за питка за Бъдни вечер