Предлагаме ви рецептата за класическото постно ястие, което традиционно се приготвя и поставя на масата на Бъдни вечер.

Необходими продукти:

  • 1 кг чушки
  • 500 г боб
  • 1–2 глави лук
  • 20 г брашно
  • 1 ч.ч. ориз
  • ½ ч.л. чубрица
  • Червен пипер – на вкус
  • Магданоз – на вкус
  • Сол – на вкус
  • Олио

Начин на приготвяне:

Бобът се накисва за няколко часа, след което се сварява в подсолена вода до омекване. Отцежда се.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олио до златисто.

Прибавя се оризът, налива се малко вода и се оставя да се задуши до полуготовност. Подправя се със сол, червен пипер и чубрица.

Добавят се свареният боб и брашното. Разбърква се добре и при нужда се долива малко вода. Оставя се сместа леко да се задуши. Накрая се добавя ситно нарязаният магданоз.

Чушките се почистват от семките и се пълнят с готовата плънка.

Нареждат се в намазнена тава, заливат се с малко вода и се пекат в предварително загрята фурна до готовност.