Вкусна, пухкава и лесна за приготвяне – баницата с лимонада и сирене е идеалният избор за закуска, следобедно кафе или семейно събиране. Ще спечелите сърцата на всички с леката ѝ текстура и ароматен вкус.
Необходими продукти:
- готови кори - 1 пакет
- яйца - 4 бр.
- захар - 1 ч.ч.
- лимонада - 1 ч.ч.
- олио - 1/2 ч.ч.
- сирене - 500 г
Начин на приготвяне
В купа разбиваме яйцата до гладка пяна. Постепенно прибавяме захарта, лимонадата и олиото, като разбъркваме добре след всяка добавка.
Накрая се добавя натрошеното сирене и се разбърква, докато се получи хомогенна смес.
Ако обичате по-сладки баници, можете да добавите още 1-2 супени лъжици захар или да поръсите отгоре малко захар преди печене.
Подготовка на тавата и редене на баницата
Намажете тавата с малко олио и я поръсете с брашно, за да не залепне баницата. Полагайте две кори и върху тях разпределете част от яйчената смес.
Продължете редуването на кори и смес, докато свършат продуктите. Можете да добавите и малко кашкавал или настъргано сирене между слоевете за по-богат вкус.
Отгоре може да се залее с малко от газираната напитка, за да се получи по-мек и пухкав ефект. Притискайте леко със лъжица към стените на тавата, за да може сместа да се задуши равномерно.
Загрейте фурната на 180 градуса. Печете баницата до златисто-кафяв цвят и готовност (около 30 минути).
За по-хрупкава коричка може да поръсите малко масло или олио върху баницата в последните 5 минути на печене.
Още от категорията
Виж всички
Рецепта за карфиол с кашкавал на фурна
Рецепта за постен тиквеник за Бъдни вечер
Сочен огретен от тиквички с много кашкавал
Акценти
Виж всички
50 срещу 4000: Когато каузата я няма, улицата остава празна
Почина големият пловдивски архитект Иван Делчев - Чудото