Предлагаме ви традиционна рецепта за капама, която можете да си приготвите за Коледа.

Необходими продукти:

  • 1 пиле
  • 3–4 телешки пържоли
  • 3–4 свински пържоли
  • 300 г кайма
  • 300 г пушени гърди
  • 200 г наденица
  • 1 кисела зелка
  • 1 чаша ориз
  • 1 чаша олио
  • 3 глави лук
  • Сол
  • Черен пипер
  • Червен пипер
  • Чубрица

Начин на приготвяне:

Нарежете дреболиите на пилето на ситно. Задушете 1/2 от лука в малко олио. Смесете задушения лук, половината от ориза, сол, черен пипер, чубрица и нарязаните дреболии. Напълнете пилето с тази смес.

От листата на киселото зеле оформете малки сармички, като ги пълните с каймата, останалия ориз, останалия лук, червен и черен пипер.

Вземете гювеч и редете съставките по следния начин:

  1. Нарязано зеле
  2. Сармите
  3. Пълненото пиле
  4. Пушените гърди
  5. Наденицата
  6. Свинските пържоли
  7. Телешките пържоли
  8. Покрийте всичко с останалото зеле.

Залейте с олио и 1/2 чаша вода или зелев сок. Похлупете плътно и печете в умерена фурна, докато месото и сармите се сготвят добре.