Боб яхнията е не просто част от кулинарните ни традиции – тя е любимо ястие, което поколения наред присъства на българската трапеза за Бъдни вечер.

Няма нищо по-удобно от готвенето в гювеч, затова експериментирайте.

Необходими продукти:

  • 500 гр. боб
  • 500 гр. печурки
  • 2 моркова
  • 1 глава лук
  • 4 с.л. едросмялана лютеница
  • джоджен
  • 1 с.л. червен пипер
  • олио
  • сол

Как да приготвим:

Препоръчително, а и почти задължително, е да накиснете боба във вода за няколко часа или от предната вечер.

След това го измивате добре, заливате го с прясна вода и го слагате на котлона да заври. Щом водата кипне, сваляте тенджерата от котлона, отцеждате боба и го прехвърляте в гювеча.

Почиствате и нарязвате на ситно лука и моркова, а гъбите – на филийки или едри парчета, според предпочитанията ви. След като бобът е вече в гювеча, добавяте нарязаните зеленчуци, гъбите, няколко лъжици лютеница, подправките и олиото.

Заливате с около три чаени чаши вода и поставяте гювеча във фурната. Не забравяйте, че гювечът винаги се слага в студена фурна, за да не се пукне.

След това включвате фурната на 200 градуса. След около 30 минути намалете температурата на 180 градуса и оставяте боба да се пече още около 2 часа.

Около 30 минути преди края извадете гювеча, добавете сол на вкус, разбъркайте внимателно и върнете отново във фурната. Накрая поръсете с джоджен.

 

Вижте и друга рецепта за приготвяне на постен боб:

Рецепта за постен боб за Бъдни вечерКак да спазим традицията на масата