Рецептата за пълнен патладжан е удобна за моментите , в които ви се хапва нещо вкусно, но леко. Тя е здравословна и не изисква големи умения в кухнята. Достъпна и позволява експерименти, с нея определено можете да поглезите дори гостите си. Можете да сервирате ястието както като основна вечеря, така и като гарнитура към друго хранене. Ето как да  приготвите пълнения патладжан: 

Продукти:

  • 2 с.л. зехтин
  • 2 патладжана
  • 2 скилидки чесън
  • 1/4 ч.л. едър лют червен пипер
  • 400 г нарязани домати от консерва
  • 1 1/2 с.л. каперси
  • 40 г пушен кашкавал
  • 4 слайса прошуто
  • 1/2 връзка див лук
  • 50 г лешници

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и подсушете патладжаните. Продупчете ги по цялата повърхност с нож. Поставете ги в тавичка с хартия за печене на дъното. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути. След това ги оставете да изстинат.
  2. В друга тавичка сипете белени лешници и печете на 180 градуса 10 минути.
  3. За доматения соса смачкайте, а след това нарежете на едро скилидките чесън. Запържете го с щипка сол в тенджера със зехтин за 30 секунди. Добавете едрия лют червен пипер и каперсите. Изсипте доматите и разбъркайте. Овкусете с прясно смлян черен пипер. Намалете силата на огъня, захлупете и гответе 20 минути.
  4. Разрежете на две половини печените патладжани и разрежете на ромбчета вътрешността на всяка. Подредете ги в тавичка. Върху всяка половина сложете малко настърган кашкавал, след това доматен сос, слайс прошуто и отново настърган кашкавал. Печете патладжаните под грила на фурната за 4-5 минути на 200 градуса, докато кашкавала се разтопи.
  5. Нарежете печените лешници на едро, а дивия лук на ситно. Сервирайте пълнен печен патладжан, поръсен с печени лешници и див лук.

 Рецепта от: Джъстин Скофийлд