Хляб от броколи звучи нетрадиционно, но именно в това е чарът му. Това категорично не е опит да заменим класическия хляб с нещо по-здравословно, а покана да преосмислим какво може да бъде „хлябът“. Свеж, зелен, богат на фибри и вкус, с онзи леко орехов аромат на спелта и щипка кулинарна смелост.
Броколите в тази рецепта не са зеленчуков пълнеж, а основният герой. Когато ги смесим с яйца, брашно от спелта и шепа слънчогледови семки, се получава изненадващо пухкава и ароматна основа, пише matekitchen.com. След като се изпече, не ви трябва нищо друго – само малко масло или парче сирене и закуската е готова.
Хлябът от броколи е една от онези модерни интерпретации на класически хляб, които могат да бъдат едновременно здравословни и изненадващо вкусни, стига да се направят с баланс. Основното му предимство е ниското съдържание на въглехидрати. Богат е на фибри и микронутриенти и е идеален за експерименти.
Необходими продукти:
броколи - 275 гр - 1.65 лв
брашно от спелта - 150 гр - 0.73 лв
яйца - 3 броя - 2.00 лв
бакпулвер 10 грама - 1 пакетче - 0.21 лв
слънчогледови семки - 15 гр - 0.16 лв
сол - 1/2 ч.л.
Инструкции
Вземете само върховете на 2 глави броколи и ги настържете в купа.
Сложете бакпулвера, солта и яйцата и разбъркайте много добре. Към тази смес прибавете брашното от спелта и разбъркайте до пълното му усвояване.
Прехвърлете сместа в правоъгълна форма за кекс, покрита с хартия за печене, и поръсете с белени слънчогледови семки.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50-55 минути.
Още от категорията
Виж всички
Рецепта за кекс със сини боровинки
Рецепта за домашен чипс от картофи