Хляб от броколи звучи нетрадиционно, но именно в това е чарът му. Това категорично не е опит да заменим класическия хляб с нещо по-здравословно, а покана да преосмислим какво може да бъде „хлябът“. Свеж, зелен, богат на фибри и вкус, с онзи леко орехов аромат на спелта и щипка кулинарна смелост.

Броколите в тази рецепта не са зеленчуков пълнеж, а основният герой. Когато ги смесим с яйца, брашно от спелта и шепа слънчогледови семки, се получава изненадващо пухкава и ароматна основа, пише matekitchen.com. След като се изпече, не ви трябва нищо друго – само малко масло или парче сирене и закуската е готова.

Хлябът от броколи е една от онези модерни интерпретации на класически хляб, които могат да бъдат едновременно здравословни и изненадващо вкусни, стига да се направят с баланс. Основното му предимство е ниското съдържание на въглехидрати. Богат е на фибри и микронутриенти и е идеален за експерименти. 

Необходими продукти: 

броколи - 275 гр 1.65 лв

брашно от спелта - 150 гр 0.73 лв

яйца - 3 броя 2.00 лв

бакпулвер 10 грама - 1 пакетче 0.21 лв

слънчогледови семки - 15 гр 0.16 лв

сол - 1/2 ч.л.

Инструкции

Вземете само върховете на 2 глави броколи и ги настържете в купа.

Сложете бакпулвера, солта и яйцата и разбъркайте много добре. Към тази смес прибавете брашното от спелта и разбъркайте до пълното му усвояване.

Прехвърлете сместа в правоъгълна форма за кекс, покрита с хартия за печене, и поръсете с белени слънчогледови семки.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50-55 минути.