Ако обичате десерти, но искате да избягвате рафинираната захар и животинските продукти, този веган шоколадов сладкиш е точно за вас.

Приготвя се лесно, не се пече и съчетава богатия вкус на какао, сладостта на фурми и свежестта на малини в един неустоим десерт.

Необходими продукти

За основата:

  • фурми без костилки - 200 г
  • орехи или бадеми - 150 г
  • какао на прах - 2 с.л.
  • щипка сол

За крема:

  • кашу (накиснато поне 4 часа) - 200 г
  • кокосово мляко - 150 мл
  • кленов сироп или агаве - 3 с.л.
  • ванилия - 1 ч.л.
  • кокосово масло - 2 с.л. (разтопено)
  • пресни или замразени малини - 150 г

За шоколадовия топинг:

  • кокосово масло - 3 с.л.
  • какао на прах - 2 с.л.
  • кленов сироп - 1 с.л.

Начин на приготвяне

В кухненски робот се смилат орехите и фурмите до получаване на лепкава смес. Към нея се добавят какаото и щипка сол.

Получената основа се притиска равномерно към дъното на форма с подвижен ринг (около 22 см), предварително застлана с хартия за печене.

За крема кашуто се пасира заедно с кокосовото мляко, подсладителя (кленов сироп или агаве), ванилията и разтопеното кокосово масло. Пасира се до напълно гладка и кремообразна консистенция.

Половината от крема се разпределя върху основата, отгоре се подреждат пресни или замразени малини, след което се покриват с останалата част от крема.

Кокосовото масло се разтопява, добавят се какаото и кленовият сироп. Разбърква се добре до получаване на хомогенна, лъскава глазура. С нея се залива тортата равномерно.

Готовият десерт се слага в хладилник за поне 3 часа, докато напълно стегне. След това се изважда внимателно от формата и се сервира.