Ако обичате десерти, но искате да избягвате рафинираната захар и животинските продукти, този веган шоколадов сладкиш е точно за вас.
Приготвя се лесно, не се пече и съчетава богатия вкус на какао, сладостта на фурми и свежестта на малини в един неустоим десерт.
Необходими продукти
За основата:
- фурми без костилки - 200 г
- орехи или бадеми - 150 г
- какао на прах - 2 с.л.
- щипка сол
За крема:
- кашу (накиснато поне 4 часа) - 200 г
- кокосово мляко - 150 мл
- кленов сироп или агаве - 3 с.л.
- ванилия - 1 ч.л.
- кокосово масло - 2 с.л. (разтопено)
- пресни или замразени малини - 150 г
За шоколадовия топинг:
- кокосово масло - 3 с.л.
- какао на прах - 2 с.л.
- кленов сироп - 1 с.л.
Начин на приготвяне
В кухненски робот се смилат орехите и фурмите до получаване на лепкава смес. Към нея се добавят какаото и щипка сол.
Получената основа се притиска равномерно към дъното на форма с подвижен ринг (около 22 см), предварително застлана с хартия за печене.
За крема кашуто се пасира заедно с кокосовото мляко, подсладителя (кленов сироп или агаве), ванилията и разтопеното кокосово масло. Пасира се до напълно гладка и кремообразна консистенция.
Половината от крема се разпределя върху основата, отгоре се подреждат пресни или замразени малини, след което се покриват с останалата част от крема.
Кокосовото масло се разтопява, добавят се какаото и кленовият сироп. Разбърква се добре до получаване на хомогенна, лъскава глазура. С нея се залива тортата равномерно.
Готовият десерт се слага в хладилник за поне 3 часа, докато напълно стегне. След това се изважда внимателно от формата и се сервира.
Още от категорията
Виж всички
Бързи и вкусни хрупкави картофи в еър фрайър
Как да си направим бърза шарена туршия
Темите на Traffic News