Патладжаните са предпочитано от много българи ястие.
Една от най-известните рецепти, по която се приготвя, е турска - имамбаялдъ.
Необходими продукти:
- 3 средни патладжана
- 2 средни глави лук, нарязани на тънки полумесеци
- 3 скилидки чесън
- 2 средни домата, обелени и нарязани на кубчета
- 1/2 връзка магданоз, ситно нарязан
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- черен пипер, червен пипер
- 1/3 ч.ч. зехтин или олио
- 100 мл вода
Начин на приготвяне:
Нарежете ги надлъжно на половинки, издълбайте леко вътрешността с лъжица. Посолете ги и ги оставете да се отцедят за 15–20 минути от горчивината. Изплакнете ги и ги подсушете.
Намажете ги със зехтин, подредете ги в тава и ги печете за около 20 минути в загрята фурна на 200°C до омекване.
Приготвяне на плънката
В тиган загрейте малко зехтин, добавете лука и чесъна. Задушете ги до златисто. Добавете доматите, захарта, солта, черния и червения пипер. Оставете да къкри на бавен огън, докато сместа се сгъсти. Накрая добавете магданоза.
Омекналите патладжани се пълнят със сместа. В тавата се добавя малко вода.
Патладжаните се връщат във фурната за запичане за около 15-20 минути на 180°C.
Още от категорията
Виж всички
Вкусна и лесна рецепта за тиквен чийзкейк
Екзотична салата с пилешко и плодове