Патладжаните са предпочитано от много българи ястие.

Една от най-известните рецепти, по която се приготвя, е турска - имамбаялдъ.

Необходими продукти:

  • 3 средни патладжана
  • 2 средни глави лук, нарязани на тънки полумесеци
  • 3 скилидки чесън
  • 2 средни домата, обелени и нарязани на кубчета
  • 1/2 връзка магданоз, ситно нарязан
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • черен пипер, червен пипер
  • 1/3 ч.ч. зехтин или олио
  • 100 мл вода

Начин на приготвяне:

Нарежете ги надлъжно на половинки, издълбайте леко вътрешността с лъжица. Посолете ги и ги оставете да се отцедят за 15–20 минути  от горчивината. Изплакнете ги и ги подсушете.

Намажете ги със зехтин, подредете ги в тава и ги печете за около 20 минути в загрята фурна на 200°C до омекване.

Приготвяне на плънката

В тиган загрейте малко зехтин, добавете лука и чесъна. Задушете ги до златисто. Добавете доматите, захарта, солта, черния и червения пипер. Оставете да къкри на бавен огън, докато сместа се сгъсти. Накрая добавете магданоза.

Омекналите патладжани се пълнят със сместа. В тавата се добавя малко вода.

Патладжаните се връщат във фурната за запичане за около 15-20 минути на 180°C.