Филе Елена е едно от най-обичаните български традиционни мезета. Приготвя се от свинско или телешко бонфиле, което се осолява, маринова и суши. Резултатът е крехко, ароматно и с наситен вкус месо, което се сервира като мезе към вино, ракия или за празнична трапеза.
Необходими продукти
- Свински или телешки рибици (бонфиле)
- 1 кг морска сол
- Чесън
- Черен пипер, червен пипер, чубрица, риган (по желание)
- 20–50 мл оцет
- Вода (колкото да покрие месото)
Начин на приготвяне
- Рибиците се почистват добре от мазнината и се подравняват.
- Посоляват се обилно и се покриват със сол. Оставят се за 24 часа.
- След това се измиват и се поставят за 1–1.5 часа във вода с оцет, която трябва да ги покрива.
- Отново се измиват и се окачват на проветриво място за 1 час.
- Намазват се обилно със счукан чесън.
- Смесват се подправките – черен пипер, червен пипер, чубрица и риган. Месото се овалва в тях и се изтръсква от излишното.
- На всяко филе се прави дупка и се прекарва връвчица, след което се закачва на сухо и проветриво място, недостъпно за животни.
- Филето зрее 1–2 седмици, в зависимост от предпочитаната мекота.
- Съхранява се във фризер, в торбички. Вади се 15–20 минути преди консумация.
Изпрати на приятел:
Още от категорията
Виж всички
Рецепта за свински мръвки с праз
09.12.25 23:19
8446
Как да си приготвим бърза туршия със зеле
08.12.25 23:15
3230
Рецепта за кекс със сини боровинки
06.12.25 23:15
12910