Шоколадовите десерти са любими на малки и големи. Най-вече тези, които носят вкуса и спомените от детството. Един от тези десерти е тортата гараш. Днес сме ви приготвили изпитана рецепта за този невероятен сладкиш.
Необходими продукти за крем гараш:
500 мл. сладкарска течна сметана
400 гр. натурален шоколад
1 с. л. мед
Начин на приготвяне:
Загряваме сметаната докато заври. Изсипваме я върху начупения
шоколад и разбиваме с тел до хомогенизиране. Прибавяме меда.
Прецеждаме сместа през цедка да отстраним бучките. След като
изстине, я прибираме в хладилник за една нощ да стегне. На другия
ден разбиваме с миксер за кратко докато цвета на крема стане светъл.
Внимаваме с разбиването да не е продължително, за да не стане твърд.
Трябва да е пухкав.
Необходими продукти за платки гараш:
10 белтъка
100 гр. захар
300 гр. орехи (смлени с орехомелачка не с блендер, за да не пуснат мазнина)
Щипка сол
Начин на приготвяне:
С помощта на миксер разбиваме на най-висока степен белтъците като постепенно прибавяме захарта и солта, докато станат на сняг с твърди връхчета. Яйцата трябва да са със стайна температура.
След това със силиконова шпатула прибавяме орехите внимателно със загребване, за да не спадне обема на белтъците. Разпределяме сместа на четери тави по равно. Предварително сме очертали кръгове с желания диаметър върху хартия за печене. Обръщаме я на обратно. Изсипваме белтъчената смес на
четирите кръга по равно и с помощта на шпатула заравняваме окръжностите.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато порозовеят платките. Те се използват веднага, а не на другия ден. Изчакваме да изстинат върху решетка и тогава отстраняваме хартията. Сглобяваме тортата като редуваме платка, крем и завършим с крем. Зафилваме я с крем и отстрани с помощта на палетен нож. Оставяме тортата в хладилник да стегне, поне за час. Заливаме я с шоколадова глазура върху решетка. След като леко стегне, гарнираме по желание с нарязан шам фъстък или със смлени орехи във формата на кръг.
Шоколадова глазура:
150 грама натурален шоколад
30 грама олио
Начин на приготвяне:
Разтопяваме шоколада на водна баня. Разреждаме го с олио до желаната гъстота. Глазурата трябва да се стича, но да не прозира. Олиото помага не само за
гланц, но и да не се напука глазурата. Да ви е сладко!
Очаквайте още изпитани рецепти на Надежда Сотирова в GLAS.bg
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш