Ако се чудите с какво да изненадате традиционалистите, то това ястие определено ще погали небцето им и ще издигне нивото на кулинарните ви умения. Ето едно екзотично предложение за моментите, в които се почувствате експериментатори: 

Продукти

  • 2 глави лук
  • 3 с.л. олио
  • 4 скилидки чесън
  • 1 червена люта чушка
  • 1 ч.л. синапено семе
  • 2 ч.л. куркума
  • 2 ч.л. семена кимион
  • 5 см корен джинджифил
  • 400 г цели домати от консерва
  • 8-12 големи домата
  • 100 г пълномаслено кисело мляко
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. В дълбок тиган с капак или плитка тенджера загрейте олиот и в него запържете нарязания на едро лук и нарязаната на ситно люта чушка (без семките). Добавете куркумата, кимиина и синапа. Разбъркайте.
  2. Щом лукът придобие светлозалтист цвят, добавете доматите от консерва и 400 мл вода. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте и щом сосът заври, поставете изправени целите пресни домати, заедно с дръжките.
  3. Захлупете съда и гответе на слаб огън 25-35 минути. По време на готвенето обърнете доматите 1-2 пъти. Те трябва напълно да омекнат, но не да се разпаднат.
  4. Съберете в единия край на съда целите домати и сипете в соса киселото мляко. Разбъркайте енергично, като внимавате соса да не заври.
  5. Сервирайте доматената яхния с варен ориз.

 

 

 

Рецепта от: Найджъл Слейтър