Ако се чудите с какво да изненадате традиционалистите, то това ястие определено ще погали небцето им и ще издигне нивото на кулинарните ви умения. Ето едно екзотично предложение за моментите, в които се почувствате експериментатори:
Продукти
- 2 глави лук
- 3 с.л. олио
- 4 скилидки чесън
- 1 червена люта чушка
- 1 ч.л. синапено семе
- 2 ч.л. куркума
- 2 ч.л. семена кимион
- 5 см корен джинджифил
- 400 г цели домати от консерва
- 8-12 големи домата
- 100 г пълномаслено кисело мляко
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- В дълбок тиган с капак или плитка тенджера загрейте олиот и в него запържете нарязания на едро лук и нарязаната на ситно люта чушка (без семките). Добавете куркумата, кимиина и синапа. Разбъркайте.
- Щом лукът придобие светлозалтист цвят, добавете доматите от консерва и 400 мл вода. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте и щом сосът заври, поставете изправени целите пресни домати, заедно с дръжките.
- Захлупете съда и гответе на слаб огън 25-35 минути. По време на готвенето обърнете доматите 1-2 пъти. Те трябва напълно да омекнат, но не да се разпаднат.
- Съберете в единия край на съда целите домати и сипете в соса киселото мляко. Разбъркайте енергично, като внимавате соса да не заври.
- Сервирайте доматената яхния с варен ориз.
Рецепта от: Найджъл Слейтър
Изпрати на приятел:
Още от категорията
Виж всички
Как да си направим бърза шарена туршия
02.11.25 23:15
13904
Как се приготвя печена тиква по турски
31.10.25 23:30
70177
Лесен и бърз начин за приготвяне на кисело зеле в буркан
30.10.25 23:15
9676
Акценти
Виж всички
По-голяма ледена пързалка ще радва пловдивчани тази година
04.11.25 13:00
5283
Силно земетресение в Гърция се усети и в Пловдив
05.11.25 09:33
24925
„Умни” гривни следят самотни възрастни хора в Пловдив
04.11.25 20:00
4232
Темите на Traffic News
Вирус с дълъг възстановителен период върлува в Пловдив
25.10.25 14:00
56755