Неизбежна отбрана или умишлено убийство? Тези две тези бяха представени пред Окръжен съд - Пловидв по време разглеждането на мярката за неотклонение на двамата братя Атанас и Иван Димитрови, обвинени, че като съизвършители и в съучастие умишлено са умъртвили 48-годишния Борис Кисьов в карловското село Столетово.

Постоянен арест за двамата братя поиска наблюдаващият прокурор по делото Ваня Христева. Тя подчерта, че делото е едва на няколко дни, но има достатъчно доказателства за авторството на престъплението. Разпитани са множество свидетели, полицаи, съседи и близки на братята Атанас и Иван Димитрови.

Един от свидетелите е пил с братята пред магазин в селото. След солидна консумация на ракия, Димитрови решили да потърсят сметка на жертвата и по-конкретно Атанас, заради спор за имот - границите и дърветата в този на Кисьов. Атанас е бил с нож на кръста. През нощта двамата братя отишли пред дома на Кисьов и започнал спор.

Кисьов излязъл с газов пистолет в ръка и стрелял веднъж. Това агресирало братята и го нападнали, вместо да напуснат имота. В схватката Атанас пробол многократно жертвата в краката. В показанията си Иван е казал, че е опитал да спре брат си, но това не е потвърдено. Като причината за смъртта е констатирана масивна кръвозагуба. Кисьов е имал и много травми на главата, като според доказателствата, автор е Иван.

Според данни на прокуратурата Кисьов е опитал да се защити, като също е ударил Иван. Атанас е бил наранен от брат си, докато последният е нанасял множество удари в тялото на Кисьов.

В показанията си, близките на Иван и Атанас, се казали, че „след престъплението братята са оставили Кисьов да лежи окървавен на улицата", допълни прокурор Христева.

Кисьов сам е потърсил помощ като се е обадил на телефон 112. "Цигани ме нападнаха и раниха", казал той на операторът. Малко по-късно е починал.

След разправията Иван Димитров и Атанас Димитров веднага побягнали. Атанас е опитал да се укрие, а Иван потърсил помощ заради раната от брат си. Ден по-късно Атанас се предал. Междувременно изпрал дрехите и маратонките си и се изкъпал. След това отишъл при дежурния полицай, дал му ножа и направил пълни самопризнания.

По делото са изготвени експертизи, направени са огледи на веществените доказателства и на местопроизшествието. Направена е експертиза на ножа, който е иззет.

"От всичко , което изброих, може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. Налице са и другите две предпоставки за взимане на най-тежката мярка. Има реална опасност да се укрият и да извършат друго престъпление. Касае се за едно много тежка деяние, за което се предвижда доживотен затвор. Убийството е извършено през нощта, в дома на жертвата, единият въоръжен. Дори да са отишли само да говорят с него, то не е това начина и времето, както и мястото. Няма как да се уреждат финансови спорове между съседа на Атанас и самият той. Деянието е с висока степен на обществена опасност, от което следва , че и двамата обвиняеми са с такава. Все още не са разпитани всички свидетели и ако са с по-лека мярка, то братята може да въздействат върху тях" каза още прокурор Христева.

Оказа се , че Атанас е осъждан и преди отново за тежко умишлено престъпление.

За по-лека мярка настояха двамата защитници на братята. Адвокат Йордан Давчев сравни пледоарията на прокурора като "свободни съчинения".

"Твърдят се обстоятелства, които ги няма в делото. Няма нито едно доказателство, че Иван Димитров е извършил престъплението. Всички изводи за авторство са на база на показания на двама полицаи, които са открили трупа. Прокуратурата твърди, че пострадалия не е напускал двора си, но от фото албума се вижда, че има следи по цялата улица. Целта е ясна - че е нямало неправомерни действия от пострадалия. Той е излязъл с пистолет и е стрелял 3 пъти. Ами ако Борис не е нападнал двамата? Подсъдимите са били в неизбежна отбрана", каза Давчев.

"Иван Димитров е получил няколко прорезни рани, тъй като е опитвал да възпре брат си. Клиентът ми е опитал да спре свадата. Къде са ударите от юмруци - няма такива. Всички рани са прорезни. Поведението на Иван е очевидно. Той се е върнал на местопрестъплението, говорил е със свидетелите, но е откаран в болница заради раните. В последствие е съдействал на органите на реда. Той е арестуван в болницата, не се е укривал. Липсва обосновано предположение за авторството", допълни адвокат Давчев.

"Клиентът ми твърди, че се е прибирал с брат си. На улицата го пресрещнал Борислав, въоръжен с пистолет. Нападнат е от Кисьов и е съборен на земята. Тогава вади ножа. Моя клиент наистина е бил там, съдейки от раните, които са само в краката. Атанас се е отбранявал. Твърди се от Иван, че Атанас е наръгал Кисьов. Да, клиентът ми го признава, признава фактите, но Атанас се е отбранявал от Кисьов. Намерен е пистолет на мястото на инцидента, но разглобен. Защо и кой го е строшил? По това разследване има още много работа. Има още доказателства и свидетели, неприложени все още към делото. Да се интерпретират фактите във вина на двамата е несериозно. Клиентът ми е направил самопризнания. Забележете - Атанас не се е укрил, сам се е предал. Клиентът ми разбра за смъртта на Кисьов вечерта, след като бе арестуван. Ние не сме изцяло запознати с делото, тъй като до последно прокуратурата не внесоха молбата и материалите в деловодството. Клиентът ми не може да се укрие, предвид че има постоянен адрес. Няма как да повлияе над свидетелите, то няма такива доказателства. Не може само заради едни предишни осъждания, да се прави извод, че Атанас Димитров може да се укрие", каза адвокат Шипкалиев.

Очаквайте по-късно и решението на съда.

Двама мъже са обвинени за убийството на Борис Кисьов в СтолетовоПредстои прокуратурата да поиска постоянното им „задържане под стража"

Доведоха в съда двамата братя, задържани за убийството в СтолетовоРаботната версия за убийството е спор за земи