Пловдивчанин оспори два акта пред съда и спечели делото срещу МВР. Първият е за неносене на обезопасителен колан по време на шофиране, а вторият за непредоставяне на син талон.

Случаят е от 27 май миналата година. Мъжът бил спрян от патрул на полицията на бул. „Санкт Петербург” № 25. Той управлявал лек автомобил „Хонда” без да носи в себе си синия талон и без да има поставен обезопасителен колан по време на движение. За нарушенията мъжът получил 2 акта, съответно 50 лв. за колана и 10 лв. за талона.

Недоволен от актовете той подал жалба в Районен съд – Пловдив с иск да бъдат отменени. С решение от преди дни магистратите са отменили и двата акта, като са присъдили разноските по делото, в размер на 400 лева, на ОДМВР – Пловдив.

По-скъпият акт е паднал в съда заради предоставени документи, че шофьорът е претърпял тежък пътен инцидент преди години и има незараснала раздробена раменна кост, която прави дясната ръка ограничено използваема, както и трудно движение на тялото, заради счупени прешлени. В следствие на това той има издаден медицински документ, че използването на предпазния колан в автомобила се явява невъзможно, тъй като предизвика мъчителен болков синдром от притискането и силен задух.

Относно второто нарушение (за неносене на син талон) магистратите са заключили, че след извършване на нарушението, но преди влизане в сила на наказателното постановление, е настъпила законодателна промяна с която е отпаднало задължението на водачите да носят контролен талон към СУМПС (бел.ред. синият талон отпадна на 7 август 2023 г.).

Решението може да се обжалва пред Пловдивския Административен съд в 14-дневен срок.

Снимка: Архив