Задържани са двама опасни рецидивисти, направили опит да оберат банка в русенското село Ценово. Разследването е установило, че са част от голяма престъпна група, действала на територията на цялата страна. Издирват се съучастниците им. В операцията са се включили полицаи от 6 области под ръководството на Главна дирекция "Национална полиция".

На 17 срещу 18 септември през нощта задържаните и техните помагачи опитали да разбият банков клон в Ценово. Алармата обаче се задействала и те избягали с откраднат автомобил. От потребителната кооперация в селото, чиято собственост е сградата, сутринта се натъкнали на щетите.

"Беше разбито ето това желязо от дръжката надолу. И прозорецът беше счупен. Вътре в банката разбрах, че няма пари, и в банкомата, защото бяха в отпуска. Някакви от плевенско били, 5 човека. На домакина на общината буса са го взели, стигнали донякъде и го запалили, и тръгнали с друга кола", разказа Петка Николова – председател на Потребителната кооперация в Ценово.

"Били с картечници, черно облечени, таквиз казаха... Някой пазел кола някъде, пък другите там са били", допълни Весиле Алиева.

Задържаните мъже са с дълъг стаж в арести и затвори, осъждани неколкократно за обири и грабежи. У единия е намерено и оръжие. Задържани са в Козар Белене и в Летница същия ден при опит да избягат. Има сведения, че са част от група от 15-20 души.

"При извършването на престъпленията същите са действали при строга организация с предварително разпределение на ролите помежду им, предварително са се сдобили с необходимите технически средства посредством които са взломили входната врата на банката", коментира Венислава Йончева – наблюдаващ прокурор.

В момента се събират доказателства и за други техни престъпления – както обири на институции, така и на частни лица, извършвани на територията на цялата страна.

"Това са изключително брутални престъпници, които са готови дори да отнемат човешки живот, за да останат на свобода", каза Ангел Папалезов – началник отдел "Криминална полиция" при Главна дирекция "Национална полиция".

"Много пъти носят оръжие и при едно от деянията, но в друго населено място, те са използвали оръжие и са възпроизвели изстрели срещу охранител на помещението", посочи Ирена Костадинова – районен прокурор на Русе.

През последните 2 месеца престъпната група е наблюдавана от полицията 6 области - Плевен, Ловеч, Велико Търново, Стара Загора, Сливен и Русе.

"Служителите от тези областни дирекции всяка вечер излизаха на терен, за да бъдат готови да задържат тези лица при евентуална тяхна престъпна дейност", каза Ангел Папалезов.

Двамата обвиняеми са с постоянна мярка "задържане под стража".