Разкриха  в Пловдив измама за близко 70 хиляди лева, като днес по искане на Районна прокуратура-Пловдив съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 69-годипния извършител. Той е привлечен като обвиняем за това, че за времето от месец март 2022 г. до юни 2024  г. в Шумен и  Пловдив е измамил мъже за общата сума от 68 000 лева – за единия от тях 60 000 лева, а на втория - 8000 лева.

Установено е, че мъжът е извършил измама в Шумен, като обещал на пострадалия, че ще му достави 1500 метални варели за пчелен мед от Украйна. Той представил техническа документация на продукта и сключил фиктивен договор за доставката. Впоследствие обвиняемият започнал редовно да иска пари от „клиента“ и му изтъквал различни причини за забавяне на пристигането на варелите. Така в продължение на няколко месеца пострадалият предал вноски от общо 60 000 лева, като част от тях изпращал по банков път, някои давал на ръка и др. Към момента сумата не е възстановена.

Вторият пострадал е гражданин от Пловдив, на когото мъжът обещал да му достави на изгодна цена автомобил от Южна Корея. Той се представил като вносител. Мъжът предал определена сума за колата, като 69-годишниятр поискал още пари и за други услуги – ремонт на автомобил, включване в група на шофьори за междуградски превоз, за издаване на стикери за упражняване на таксиметрова дейност и др. Причинената имотна вреда на пострадалия е 8000 лева.

Продължава извършването на действия по разследването.

Определението на Районен съд-Пловдив подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд-Пловдив.