Необслужван бърз кредит и ежедневен натиск от страна на фирмата била причината за авантюрата на Маргарита Маринова, която бе заловена с униформа на медицинска сестра в линейка, пълна с мигранти. 

Днес Пловдивският окръжен съд гледа мерките за неотклонение на каналджиите, хванати да превозват мигранти с линейка край Пловдив. Преди седмица Районен съд-Пловдив ги остави в ареста с мотива, че може да извършат друго престъпление, ако бъдат освободени. 

Съдът допусна до разпит сестрата на Маринова, която каза, че живеят заедно от 16 години. "Със сестра ми живеем от 16 години в София на един адрес. Нейното дете и моите деца също живеят с нас. Мотивът за това престъпление, според мен е заради необслужван бърз кредит, който тя беше изтеглила. Някакви мъже идваха два - три пъти на адреса ни, звъняха, тропаха. Сестра ми се изплаши. Досега не се е случвало да върши такива неща. Тя е толкова добра, грижи се за децата постоянно.”, разказа сестрата на Маргарита - Силвия Маринова. 

Според прокурор Галин Гавраилов, доказателствата са категорични и сочат, че именно двамата обвиняеми са извършили престъплението. Отделно от това са разпитани 23-мата афганистанци, които са били превозвани. Самите обвиняеми също са дали обяснения, в които признават вина. Разследването ще продължи, за да бъдат установени и други замесени в деянието. Държавното обвинение смята още, че ако те бъдат пуснати, може да извършат друго престъпление и затова поиска мярка за неотклонение "задържане под стража".

Според защитника на Маринова- адвокат Цветков, тя има адрес, на който може да бъде призовавана и е наясно какво може да се случи ако не го направи. Той добави, че тя е съдействала на органите на реда и признава вина, като добави, че съжалява за извършеното деяние. Адвокатът й изтъкна, че обвиняемата не е осъждана и има дете на 9 години.

"За първи път се занимавам с такива простотии и съжалявам. Хваща ме депресия в ареста не мога да стоя, на успокоителни съм, не знам детето ми как е. Да, заради кредита се навих на това нещо, заради тормоза да плащам кредита, не се замислих и приех предложението", заяви Маргарита Маринова през сълзи.

31-годишният шофьор Даниел Георгиев е дал обяснения. Той дори е признал, че е употребявал наркотици и това съдът трябва да го вземе под внимание, каза защитата му на обвиняемия.

Според адвоката няма риск обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Георгиев живее с баба си, която е трудноподвижна и той полагал грижи за нея. Мъжът е работил като автомонтьор, но преди извършване на престъплението не е можел да се труди, заради операция, на която се е подложил. Все още се очаква да излязат резултати от химичната му експертиза, за да стане ясно дали той наистина е употребил дрога ден преди да бъде арестуван. 

Георгиев е бил неправоспособен, а книжката му е обявена за невалидна, има и влезли в сила наказателни постановления за нарушения на Закона за движение.

„Нашият закон дава възможност при такива случаи лицето да получи административно наказание. Другото, което поражда известно съмнение е, че в последните години обвиняемата 6 пъти губи личната си карта, което навежда на известни съмнения за документни измами”, коментираха на предишното заседане от обвинението. 

Георгиев е осъждан 4 пъти, основно за шофиране без книжка и в нетрезво състояние. 

“Искам да помоля съда да ме освободи, за да се грижа за баба ми. В ареста няма кой да ми идва на свиждане. Аз не отричам, че на предишния ден бях употребил наркотици, наясно съм с това. Не смятам да се укрия. Осъждан съм само за дребни грешки, за които съм понесъл последствията, заяви обвиняемият Георгиев.

Припомняме, че в линейката са открити 23 чужденци – граждани на Афганистан, всички мъже, като три от лицата са под 16 години.  Линейката е взета от София, откъдето са и двамата обвиняеми, била е бракувана.

По време на гонката на АМ „Тракия” автомобилът бе  с включена сирена, а шофьорът е отказал да спре, като се е опитал да избяга. Завил е към Карловско шосе, а след това и към село Труд. Там за около десетина минути е успял да се скрие от полицейския патрул. Полицаите са намерили линейката, като шофьорът и спътничката му са били избягали. Последвало е заграждане на цялото село и малко след това двамата са задържани.

След изслушване на всички страните съдът прецени, че определението на районните магистрати е правилно и остави двамата тафиканти в ареста. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване!

Вкараха с белезници мъжа и жената, превозвали мигранти с линейка, засекретиха заседаниетоПрокуратурата поиска постоянен арест спрямо двамата каналджии

Шофьорът на линейката с мигранти бил дрогиран и без книжка, спътничката му - с медицинска униформаСъдът остави и двамата в ареста

По време на гонката на АМ Тракия: Линейката била с включена сирена, наложило се заграждане на ТрудПовдигнаха обвинение на двамата трафиканти