Йордан Таков, който извърши двойното убийство на баща и син Ботеви в Кършияка, обжалва наложената му присъда от пловдивския Окръжен съд.  Близките на убитите Васил и Христо Ботеви също са недоволни от присъдата и искат най-суровото наказание заложено в закона, а именно - доживотен затвор.

В края на февруари тази година Йордан Таков беше признат за виновен и получи наказание от 20 години затвор при първоначален строг режим. Съдът определи също той да заплати над половин милион лева обезщетение на близките на загиналите.

Йордан Таков е първи братовчед на Васил Ботев и бизнес партньор на сина му Христо Ботев. Те са имали обща фирма занимаваща се с вендинг автомати и продукти за кафе.  До убийството се стигна след спречкване на 26 ноември 2019 година. Тогава Йордан Таков застреля със законно притежаван  пистолет „Макаров” съдружника си Христо в и баща му Васил.

След извършването на убийството мъжът направи самопризнания, като е заявил, че е действал при самоотбрана. Той и адвокатът му Йордан Давчев продължават да поддържат тази теза.

Според държавното обвинение обаче, Таков е действал с умисъл. По делото са разпитани множество свидетели, иззети са веществени доказателства, изготвени са множество експертизи.

Заключението на комплексната съдебномедицинска експертиза сочи, че смъртта на Христо е настъпила от остра кръвозагуба, след като е бил прострелян три пъти, а на баща му Васил, който е бил прострелян два пъти - от нараняване в областта на врата. Заключението от изготвената балистична експертиза на вещите лица е, че не се касае за безразборна стрелба в хаос, както Таков е заявил по време на един от разпитите си.

Заседанието е насрочено за понеделник – 17 октомври в Апелативен съд-Пловдив.