На мен ми взеха книжката заради навлизане срещу знак, а тук са погубени 3 човешки живота и продължавате да бавите делото почти 4 години. Поставете се на мястото на близките на тези хора. През всичкото това време, този човек продължава да има книжка и да кара кола”, това каза след разпита си пред съда Красимир Котев - пряк свидетел на мелето с три жертви до КЦМ през 2019 година.

Той беше призован да даде повторни показания, по искане на защитата на 72-годишния Иван Костов, който причини тежката катастрофата на Асеновградско шосе.

Костов е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт на три лица по непредпазливост в следствие на катастрофа. До инцидента се стигна, след като шофьорът е карал с превишена скорост и е навлязъл с джипа си в насрещното платно, след което е настъпил удар с лек автомобил.

В повторния си разпит пред Пловдивския окръжен съд, свидетелят заяви, че е карал с ауди А6 зад мл-а на 30-40 метра разстояние, макар в показанията си да е посочил разстояние от 10-20 метра.

Имах пряка видимост на инцидента, дистанцията нарастваше, джипа караше по-бързо от мен, при всички положения с над 80 км/ч. и дистанцията се увеличаваше”, каза още Красимир Котев пред магистратите.

От първоначалния му разпит в края на юли, стана ясно, че джипът е започнал праволинейно да се отклонява на ляво, без да предприема изпреварване и без да има видима причина за това.

В последствие е закачи единия знак, разделящ платното за движение, след което е съборил още два. Колата се разлюляла, подскочила и продължила да се движи в насрещното. После последвал удар в мантинелата и в тойотата, която се движила в посока Асеновград. Ударът бил толкова силен, че задниците на колите се вдигнали. Тойотата се завъртяла, а мерцедесът паднал в канавката.

След това Котев отишъл до смачканата кола където е попаднал на ужасяващата гледка със затиснати хора в безпомощно състояние. Двама са били отзад, една жена отпред на пасажерското място и шофьорът, който е излязъл от колата и е легнал стенещ от болка в намиращата се отстрани нива.

Според него най-вероятната причина за катастрофата е заспиване на шофьора на джипа.

Въпреки ограничението от 60км./ч в участъка на ремонта, мерцедесът на Костов се е движил с около 80км./ч, което е потвърдено и от автотехническата експертиза в досъдебното производство.

В днешното заседание бяха разпитани и вещите лица изготвили комплексната съдебно-медицинска експертиза. От нея трябваше да стане ясно дали е възможно шофьорът да е загубил съзнание непосредствено преди ПТП-то.

От думите на специалистите стана ясно, че медикаментите, които Костов взима, не могат да доведат до колапс в комбинация с кофеин.

Стойностите са доста индивидуални за всеки индивид. Може да е получил колапс, но това не може да се определи. Дори и най-лекото състояние е възможно да доведе до объркване, световъртеж и краткотрайна загуба на съзнание”, допълниха вещите лица.

Според специалистите, в конкретния казус, няма посочена евентуална причина за състояние на синкоп (временна загуба на съзнание с последващо спонтанно и бързо възстановяване).

Не може да бъде доказано дали е изпаднал, или не е изпаднал в подобно състояние. В направените изследвания на място, не са констатирани нарушения във функциите му, но в диагнозата е отбелязано съмнение за счупване на носа” допълниха те.

Кръвното му е било 140/80 – стойност, граничеща с хипертония, а не хипотония, която да доведе до загуба на съзнание”, отбеляза адвокат Снежанка Почева, представляваща частните обвините.  

Възможно е да е имал синкоп, но до момента на изследването, което е било след час показателите да се възстановят”, контрира адвокат Йордан Давчев, защитник на Иван Костов.

Предвид отсъствието на вещите лица, изготвили съдебнопсихиатричната и психологична експертиза, делото беше отсрочено за 7 февруари 2023 година. Тогава обяснение ще даде и обвиняемият Иван Костов.

Наказанието, което е предвидено от закона е от 3 до 15 години лишаване от свобода. 

Припомняме, че трагедията, при която загинаха трима души, се разигра навръх Гергьовден 2019 година. 72-годишният водач бил зад волана на колата си –  джип мерцедес и пътувал от Асеновград към Пловдив. Част от отсечката била в ремонт. Движението се осъществявало в източното платно. То се състояло от две ленти за движение и една аварийна.

В същото време в посока от Пловдив към Асеновград се движел лек автомобил, марка „Тойота Корола”. В него се намирали четирима пътници – един мъж на 66 години, и три жени – 42, 63 и около 50 годишна. Те отивали в храм в Асеновград, за да присъстват на сключване на църковен брак.

72-годишният предприел изпреварване, малко след което без да сигнализира внезапно отклонил колата наляво и навлязъл в насрещната лента. С джипът си, той ударил металната предпазна мантинела и предната дясна част на насрещно движещата се „Тойота“. Водачът й отклонил колата, но не успял да избегне удара. В резултат на пътнотранспортното произшествие са загинали 42 и 63 годишните жени, както и 66-годишния мъж. Третата жена пък е получила средни телесни повреди. 

Според автотехническата експертиза, виновният водач е управлявал лекия автомобил „Мерцедес“ със скорост 80 км/ч., което е превишаване с 20 км/ч. на разрешената в този участък. Освен това причина за катастрофата е навлизане в насрещната лента на лекия автомобил „Мерцедес“, без да има необходимост от изпреварване или заобикаляне.

Какво разказаха другите свидетели на катастрофата и как върви процеса до момента може да прочетете ТУК:

Свидетел на мелето с 3 жертви край КЦМ: Джипът навлезе в насрещното без видима причинаШофьорът Иван Костов е с обвинение за причиняване на смърт на трима души