Пълно обяснение даде пред съда обвиняемият за тройния разстрел  в село Рогош Николай Христов. Още в началото на днешното заседание адвокат Стоичков, който е защитник на обвиняемият, категорично пожела първи за разпит да застане именно Христов.

Убийството се случи през август 2022 година, а спрямо извършителя- 40-годишния Николай Христов е внесен обвинителен акт за това, че чрез използване пушка, умишлено е убил повече от едно лице. Това бяха роднините му – чичо му Енчо и двама братовчеди - Стефан на 45 години и Веско на 50 години. Според обвинението преди разстрела те са имали конфликт от дълги години за общ имот.

Христов признава, че ги убива, но не признава , че е умишлено. Именно по тази причина съдебният процес ще бъде проведен по общия ред с  разпит на свидетели и вещи лица.

„Да, знам защо съм тук . Аз си признавам, че съм ги застрелял , но не признавам , че е умишлено. Всичко започна от това,  че  още около 10:00 часа сутринта  звъннах на жената да я питам нещо, тя разказа, че от семейството на Енчо са тръгнали да бият и ми сподели, че са я скубали. Около 15:00 часа пак са влезли да я тормозят. Ние два дни по-рано  звъняхме на полицията заради това, че влязоха в нас и ми развързаха кучето, взеха и  един гумен маркуч. Аз съм й казал да не се занимава с тях. Обаче те на същия ден предупредили жената,  че искат да ме трепят и да ме убият. Аз от тях постоянно получавах заплахи и не обръщах внимание.”, разказа Христов.

Той сподели пред съда, че отношенията на убитите и семейството на Николай били много лоши от карай време. Обвиняемият разказа, че още през  2009 година някой от разстреляните ударил бащата на Христов по главата с козе крак и въпросният едвам оживял.  Самият Николай заяви, че този конфликт тръгва от  имот, който е на бащата и бабата на обвиняемия.

„Енчо искаше да вземе цялата къща. Нищо не ми е предлагал, водеше се дело дори. Подавал съм много пъти жалби, бяха ме били през 2018 година.  На въпросния ден се прибирах от работа, слязох от автомобил пред къщата, а Стефан , Енчо, Веселин и имаше още 2,3 жени бяха отпред.  Аз слизам , прибирам се къщата и си заключвам с резе вратата.  Да, но те махнаха резето и влязоха в двора.  Аз влязох в остъклението и се заключих. Тримата взеха твърди предмети от моя двор, започнаха да ми чупят остъклението.  Пъхнаха си ръката и отвориха резето. Стефан -имаше метален прът,  Веселин – тояга , Енчо- метален предмет.  Аз вече тогава си изкарах пушката,  която стоеше под спалнята, имах я от 2006 година, защото исках да ставам ловец. Първият изстрел беше във въздуха, за да се стреснат, но продължиха. Вече след това не знам колко съм стрелял, около 6-7 пъти”, категоричен е Николай.

След това обвиняемият излязъл от имота  и видял трите трупа на роднините му. Стрелял още два пъти в тялото на Енчо.  По негов разказ той е влязъл в къщата, за да вземе жена си и децата си. „Закарах ги в на майка ми къщата и по-време на движение звъннах на полицията и казах , че съм застрелял трима човека. Аз не исках да виждам кръвта, която беше навсякъде, чаках в другата къща  и там се предадох на полицията с пушката. От шок стрелях още няколко пъти в тялото на Енчо", категоричен е Николай.

През целия ден бяха разпитвани свидетели относно престъплението- съседи, близки на обвиняемия и на убитите , както и част от вещите лица, извършили експертизите на труповете. От ден едно, обвиняемият и неговата защита пледират, че престъплението и извършено при самоотбрана. 

Как се случи убийството?

Жестокият разстрел се случи на 6 август. Николай Христов се е прибирал от работа, когато на вратата, пред дома му заварил наредени с метални пръчки, чичо му-Енчо и двамата му братовчеди. Така скандалът за въпросния имот станал по-сериозен, а Николай взел пушката, която притежавал и разстрелял роднините си. Когато паднали на земята, убиецът заредил отново оръжието и стрелял още веднъж по тях. Версията на Николай Христов бе, че се е опитал да защити себе си и дъщеря си, като е бил под афект, заради тормоза, който е търпял години наред от тримата убити мъже.

Между роднините често възниквали спорове. Те са обитавали една незаконна постройка с различни входни врати. Именно къщата и узаконяването й са били ябълката на раздора между родата.

Спрямо извършителя на хладнокръвното убийство е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

При самозащита ли е станал разстрела в Рогош? Започват разпити по делотоОчаква се октомври месец да бъде проведено първото заседание

Пред Темида за убийство на роднини: Общо 4 трупа оставиха след себе си Мариян и Николай