Соченият за стрелец от Асеновград Руслан Тодоров излиза от ареста. Пловдивският апелативен съд го пусна под гаранция от 3000 лева, след поредното обжалване на наложената му мярка за неотклонение. Магистратите му наложиха забрана за напускане на пределите на страната.

Срещу него са повдигнати две обвинения – за опит за убийство и за незаконно притежаване на оръжие. Тодоров беше задържан в края на миналата година след пиянска свада завършила с изстрели.

Според обвинителния акт на 16 декември 2022 г. в Асеновград, при възникнал конфликт между два враждуващи рода, и въпреки наличието в квартала на полицейско присъствие, мъжът прострелял жертвата си в гръдния кош с боен пистолет. Пострадалият е бил откаран в болница, където е претърпял животоспасяваща операция. 

По делото е налично и заключение на физико – химическа експертиза, от която се установява, че по дрехите и по ръцете на обвиняемия, са намерени микрочастици, които по състав съответстват с частиците, установени в цевта на пистолета, иззет от местопроизшествието, с който са били възпроизведени изстрелите.

След пиянската свада в Асеновград: Арестуваният твърди, че пистолетът не е негов и не е стрелялПри сблъсъка между ромски фамилии пострада полицайка, а мъж беше прострелян

Към настоящия момент данните по делото сочат по един категоричен начин, че на 16 декември 2022 г. по време на масовия бой между две враждуващи помежду си фамилии в ромската махала в Асеновград пострадалият Христо Иванов е бил прострелян с пистолет в областта на гърдите. Изключително спорен остава обаче въпросът за авторството и по конкретно дали обвиняемия Руслан Тодоров е извършил инкриминираното деяние. Според Пловдивския апелативен съд отговорът на този въпрос е от съществено значение за изграждане на извода налице ли е обосновано предположение, което да свържи именно Тодоров с престъплението.

Данните по делото, извлечени от показанията на свидетелите са изключително противоречиви. Основната част от свидетелите са разделени на две групи, в зависимост от това кой от свидетелите към коя от двете враждуващи ромски фамилии принадлежи. Затова показанията им са диаметрално противоположни, като близките на едната фамилия се опитват да прехвърлят вината за инцидента на близките на другата фамилия, поради което трудно би могла да бъде дадена вяра на едната група, за сметка на другата.

Единствените неизаинтересовани и безпристрастни свидетели в процеса са полицейските служители, които са пристигнали на местопроизшествието и са положили неимоверни усилия за потушаване на скандала, прераснал в масов бой, в който и на самите тях са били причинени различни наранявания. В техните показания обаче не се съдържат данни, от които да може да се установи с категоричност кой е произвел изстрела, причинил телесните повреди на пострадалия.

Припомняме , че само преди два месеца Апелативен съд – Пловдив остави в ареста Руслан с мотива, че и баща и син са стреляли, но просто единият не е уцелил. При инцидента пострада още един мъж и полицайка, която е изпълнявала служебните си задължения.

Стрелецът от пиянския скандал в Асеновград иска на свобода, арестът му влияел злеСрещу Руслан Тодоров са повдигнати обвинения за опит за убийство и незаконно притежание на оръжие

Жената е била нападната от двете ромски фамилии, които са влезли в свада след употреба на алкохол. Тя има повърхностна рана. Има и счупени стъкла на две полицейски коли. 

Полицайка е била нападната при стрелбата в Асеновград, спецакцията с междинни резулати

Определението на Апелативния съд е окончателно.