3 години лишаване от свобода при общ режим е присъдата за близнаците Валентин и Борислав Динкови, които бяха задържани като укриватели след убийството на Димитър Малинов в Цалапица. Съдия Спасимир Здравчев призна за виновни двамата близнаци, защото са спомогнали на Рангел Бизюрев да скрие престъпление. Той определи те да платят по 3253 лв. разноски по делото.

Дните, които са прекарали двамата в следственият арест от 31 юли, 2023 г.  ще им бъдат приспаднати от присъдата. Това значи обаче, че сумарно на Динкови ще им остане да лежат в затвора под 2 години, тъй като мярката им за неотклонение отново остана „задържане под стража”  до окончателната присъда на последната инстанция.

Делото срещу двамата братя се води повече от година е в съда. Първоначално Борислав и Валентин Динкови изявиха желание да признаят вина и делото да мине по съкратената процедура, за да получат наказание, което е редуцирано с с една трета. Съдията обаче не прие това искане, защото поиска разпит на всички свидетели.  

Преди да чуят присъдата си в последните си думи към съда двамата близнаци изразиха съжаление към случилото се. Те категорично отказаха да дават обяснения и затова съдът приобщи към делото казаното от тях в хода на разследването. “Не съм знаел, че Рангел ще постъпи така. Той каза да не казваме на полицията”, заяви Борислав. “Бях уплашен, защото Рангел ни заплаши. Веднага след като ни се обадиха от полицията , ние отидохме доброволно. През времето , в което бях задържан осъзнах грешката си”, добави Валентин Динков.

След повече от година: Близнаците Динкови получиха присъда!Съдия Спасимир Здравчев осъди двамата на 3 години лишаване от свобода при общ режим

По рано прокуратурата пожела максимално наказание за двамата близнаци Динкови от 5 години затвор. Тяхната защита обаче,  не беше на това мнение и заяви, че наказание близко до това, което са прекарали в ареста е достатъчно, защото двамата са осъзнали грешката си.

В пледоариите си прокурор Димитър Костов заяви, че поддържа изцяло внесеното обвинение . Той уточни, че много дела са разглеждани в тези съдебни зали, но подобно като днешното- не.

“Считам че фактическата обстановка е изяснена. Нямам намерения да преразказвам описаното в обвинителния акт. Ако по делото за убийството в Окръжен съд, възникнат нови доказателства, които не са били ясни до момента, компетентната прокуратура би възобновила производството”, заяви Костов.

Той категорично заяви, че доказателствата квалифицират подсъдимите като опасни лица. Изложи и хронология, от която стана ясно, че Борислав е организатор- накарал е Бизюрев да се отърват от безжизненото тяло на Димитър , извикал е Гунчев за отцепка и се е обадил на брат си за съдействие след убийството. Държавното обвинение заяви още,  че двамата братя са безчовечни личности , с липса на емпатия готови без да се замислят да осъществят деянието.

Димитър Костов смята, че справедливото наказание е 5 години, което се води максимален размер за това обвинение. “Не виждам причина ниската им възраст да повлияе на евентуалната присъда. Ще ви помоля за присъда в максимален размер, която би довела до някаква справедливост. Същата да бъде изтърпяна при първоначален строг режим”, завърши прокурорът.

 Защита на двамата адвокат Светлана Званчева повдигна темата за доказателствата. Тя пожела от съда при решаване на присъдата, да не се взима под внимание една от експертизите, в която има и полиграфско изследване.

Според нея тя не отговаря на изискванията. “Конструкцията и съдържанието категорично не може да се приеме . Самите експерти стъпват на материали по делото, които не са доказателства събрани по НПК . Така нареченото изследване с детектор на лъжата не е доказателство по НПК. Това се използва от служители на МВР с оглед насочване в едно престъпление,” каза Званчева.

Тя продължи с това, че има заобикаляне на закона и този разпит е нищожен в това производство. “Тази експертиза категорично не отговаря на НПК и аз ще ви моля да не я цените като доказателства по делото”, заяви адвокатът. 

Званчева  пожела преди постановяването на присъдата, съдът да вземе под внимание чистото им съдебно минало , изразеното съжаление, оказаното съдействие , самопризнанието, младата възраст и мотивите за извършване. “Спомагат изцяло за разкриването на обективната истината. Самите полицейски служители заявиха , че и двамата са съдействали. Върху тях е оказан натиск и заплахи от страна на извършителя на самото убийство. Не считам че и двамата са личности с висока степен на обществена опасност. Ще ви моля след постановяване на присъдата изменение на мярката им в по-лека , защото делото ще приключи днес”, завърши Светлана Званчева.

След като чуха присъдата обаче,  прокуратурата заяви,че вероятно ще протестира това решение, след запознаване с мотивите на съда, а адвокат Званчева смята , че присъдата е завишена и ще обжалва категорично на втора инстанция.

През цялото време майката на убитото момче плачеше. Атанаска Бакалова е категорична, че тази присъда е подигравка. “За мен е подигравка- 3 години. Това ли струва живота на един човек. Едно “съжалявам” дали ще върне Митко, нека им покажат снимки как изглеждаше като го отровиха от земята”, каза през сълзи Атанаска, след като чу присъдата на съдията.

Близките на убитото момче смятат, че близнаците са съучастници в убийството и трябва да бъдат с по-тежки обвинения. В съдебния процес пред Окръжен съд срещу Бизюрев, излезе разпит на таен свидетел, в който се посочва, че Димитър Малинов е ударен в лицето, от един от братята Динкови. На този етап обаче, двамата си остават със същите обвинения.

Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Окръжния съд в Пловдив.