След повече от година заседания, днес Районен съд Пловдив наложи присъда на Борислав и Валентин Динкови, обвинени в лично укривателство за убийството на Димитър Малинов в Цалапица. Преди минути съдия Спасимир Здравчев призна за виновни двамата близнаци, защото са спомогнали на Рангел Бизюрев да скрие престъпление. Той ги осъди на 3 години затвор, което наказание да се търпи при първоначален общ режим.

По рано прокуратурата пожела максимално наказание за двамата близнаци Динкови от 5 години затвор. Тяхната защита обаче, съвсем не беше на това мнение и заяви, че наказание близко до това, което са прекарали в ареста е достатъчно, защото двамата са осъзнали грешката си.

В пледоариите си прокурор Димитър Костов заяви, че поддържа изцяло внесеното обвинение. Той уточни, че много дела са разглеждани в тези съдебни зали, но подобно като днешното не.

“Считам, че фактическата обстановка е изяснена. Нямам намерения да преразказвам описаното в обвинителния акт. Ако по делото за убийството в Окръжен съд възникнат нови доказателства, които не са били ясни до момента, компетентната прокуратура би възобновила настоящето производството”, заяви Костов. 

След края на съдебното заседание прокуратурата заяви, че може би ще протестира това решение, след запознаване с мотивите на съда. Адвокат Званчева смята, че присъдата е завишена и ще обжалва категорично решението на съда.

През цялото време майката на убитото момче плачеше. Атанаска Бакалова е категорична, че тази присъда е подигравка.

“За мен е подигравка- 3 години. Това ли струва живота на един човек. Едно “съжалявам” дали ще върне Митко, нека им покажат снимки как изглеждаше като го отровила от земята”, каза през сълзи Атанаска, след като чу присъдата на съдията.