Апелативният съд в Пловдив потвърди мярката за неотклонение "домашен арест" за кмета на Община Минерални бани Мюмюн Искендер и общинския служител Байрям Иляз. За сина на Искендер делото беше отложено за 15 октомври, защото адвокатът му е болен и не се яви в съда. Мярката на двамата мъже ще се изпълнява със средство за електронно проследяване. Обвиняемите нямат право и да напускат пределите на Република България.

Мнозинството от съдебния състав – съдиите Галина Арнаудова и Меденка Недкова считоха, че с взетата по отношение на обвиняемите мярка „домашен арест“ ще се постигнат целите на мерките за неотклонение. Съдията-докладчик по делото - Михаела Буюклиева е на особено мнение, като намира, че законосъобразната мярка за неотклонение спрямо двамата обвиняеми е „задържане под стража“.

Мюмюн Искендер, Али Али и Байрям Иляз бяха в следствения арест от 20 септември с обвинение за организирана престъпна група, извършила злоупотреби с евросредства от Държавен фонд „Земеделие“.

В последствие Хасковският окръжен съд постанови мярка за неотклонение „Домашен арест“ за кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер, сина му Али Али и общинския служител Байрям Иляз. Прокуратурата протестира решението пред Апелативен съд - Пловдив.

Според държавното обвинение е налице опасност от извършване на други престъпления от обвиняемите, както вероятност да окажат влияние на по-нататъшния ход на производството чрез въздействане върху свидетели. Налична е и опасността от укриване, предвид честото пътуване извън страна до държави, които не са членки на Европейския съюз. По тази причина от държавното обвинение искат най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за Искендер и Иляз. Според прокуратурата като кмет на община Минерални бани Искендер многократно е нарушавал правомощията си и е превишавал правата си. Оказвал е влияние и е продавал имоти на общината на дружества, собственост на сина му.

Припомняме, че управникът, чийто имунитет беше свален, синът му Али Мюмюн Али и общинският служител Байрям Иляз са обвинени за предполагаеми злоупотреби с еврофинансиране в периода 2015-2019 година. Тогава в Минерални бани били изградени две съседни къщи за гости, които са собственост на хора от семейството на Мюмюн Искендер.

Решението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.