32-годишната Лидия Демерджиева и двамата криминално проявени и осъждани мъже - Николай Харатюнян /51г./ и Йонко Симеонов /59г. / остават с мярка за неотклонение "задържане под стража". Това реши преди минути състав на Пловдивския окръжен съд с председател Иван Бонев. Делото протече при "закрити врати", заради използването на специални разузнавателни средства при задържането на измамниците. Те бяха арестувани при специализирана операция на 23 август от екипи на пловдивския отдел "Икономическа полиция", осъществена под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив.

Припомняме, че до задържането на тримата се стигна след придобита оперативна информация, че участват в схема за изготвяне и укриване на предмети, предназначени за нерегламентиран достъп до данни на чужди платежни документи в страната и чужбина. При претърсвания на три частни адреса и лек автомобил общо бяха открити и иззети множество веществени доказателства, сред които и елементи за направата на т. нар "скимери" - части от АТМ устройства, платки, четци, микрокамери, пластики и др.

Схемата е действала няколко месеца. Групата се е занимавала с изработване на предмети, с които се теглят пари в чужбина. Тук само се изработват, после се източват данни от чужбина изработват се бели пластики и в така наречените топли страни където има по-малка защита се теглили средствата. Това каза пред журналисти Костадин Паскалев - прокурор по делото.

Работата на разследващите продължава и към момента. Решението на съда може да бъде обжалвано пред Апелативен съд - Пловдив в 7-дневен срок. При постъпило такова, делото е насрочено за 3-ти септември от 10:15 часа.

Схемата за източване на банкови карти е действала и в чужбина, засекретиха делотоГрупата се е занимавала с изработване на предмети, с които се теглят пари