Окръжна прокуратура –Пловдив е повдигнала две обвинения на 39-годишния стрелец от Рогош, който вчера уби чичо си и двамата си братовчеди заради имотен спор. Едното е за умъртвяване на повече от един човек, а другото е за притежание на незаконно оръжие. Грозят го 2 до 8 години за притежание на огнестрелно оръжие и 15-20 години затвор заради хладнокръвното убийство или доживотен затвор без право на замяна.

Това съобщиха на извънреден съвместен брифинг МВР, Окръжна прокуратура -Пловдив и ОД на МВР, които работят по разследването. На място в пловдивското село пристигнаха служебният вътрешен министър Иван Демерджиев и главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Директорът на ОД МВР в Пловдив- Димитър Балев съобщи, че след като е извършил хладнокръвното убийство на тримата си роднини, Николай се е укрил в дома на майка си. Там той е закарал и част от семейството си. След извършени оперативно-издирвателни мероприятия, стрелецът е бил открит именно там. Алкохолната проба на 39-годишният мъж е била отрицателна.

Огнестрелното оръжие в едноцевна, гладкоцевна пушка - 12-ти калибър и 24 патрона. Оръжието му не е преправено, а незаконно притежавано, допълни зам.-окръжен прокурор Галина Андреева. 

От прокуратурата потвърдиха, че причина за ескалацията на напрежение в семейните отношения е именно имотен спор. Тепърва ще се изяснява законността на въпросната къща.

Обвиняемият Николай е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, в рамките на които Окръжна прокуратура-Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. По делото са извършени множество действия по разследването – огледи на местопроизшествие, претърсване и изземване, личен обиск, освидетелстване, разпити на свидетели.  Иззети са множество веществени доказателства, назначени са експертизи – съдебномедицинска, балистична и др. Оръжието, с което е стреляно, е открито при извършено претърсване и изземване в дома на майката на обвиняемия по време на задържането му.  При извършване на първоначалните действия по разследването на мястото е присъствал и заместник-окръжният прокурор на Пловдив.

Министър Демерджиев допълни, че има още много работа на МВР по превенция на подобни случаи. Той заяви, че ще разпореди проверка дали е имало подадени сигнали в последните години от някой от родствениците за конфликт и дали служителите на МВР са реагирали адекватно на тях.

„Там където има подобни конфликти, ние ще вземем отношение. Ще се търсят и незаконни оръжия“, допълни служебният министър.

Униформени ще останат да охраняват периметъра на ромската махала.