Близнаците Валентин и Борислав Динкови, които бяха задържани като укриватели след убийството на Димитър Малинов в Цалапица, ще се изправят пред Окръжен съд. Казусът ще бъде разгледан в по-горната инстанция след протест на прокуратурата.

От държавното обвинение са внесли протест против съдебен акт на Районен съд-Пловдив, с който на 24 октомври 2024 г. е постановена присъда от 3 години лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим“ спрямо 21-годишните братя. 

Припомняме, че съдия Спасимир Здравчев призна за виновни двамата близнаци, защото са спомогнали на Рангел Бизюрев да скрие престъпление. Той определи те да платят по 3253 лв. разноски по делото.

Дните, които са прекарали двамата в следственият арест от 31 юли, 2023 г.  ще им бъдат приспаднати от присъдата. Това значи обаче, че сумарно на Динкови ще им остане да лежат в затвора под 2 години, тъй като мярката им за неотклонение отново остана „задържане под стража”  до окончателната присъда на последната инстанция.

След приспаднатия им арест: Динкови ще лежат в затвора под 2 годиниДнес Районен съд Пловдив ги осъди на лишаване от свобода при общ режим

На съдебното заседание преди ден в обвинителната пледоария представителят на Районна прокуратура-Пловдив е поискал максимално възможната присъда, предвидена от закона, а именно 5 години лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим на изтърпяване. 

С внесения днес от Районна прокуратура-Пловдив протест се настоява за увеличаване на наказанието на близнаците Динкови до размера, поискан от прокурора - 5 години лишаване от свобода за всеки един от тях.  

Делото срещу двамата братя се води повече от година е в съда. Първоначално Борислав и Валентин Динкови изявиха желание да признаят вина и делото да мине по съкратената процедура, за да получат наказание, което е редуцирано с с една трета. Съдията обаче не прие това искане, защото поиска разпит на всички свидетели.  

Преди да чуят присъдата си в последните си думи към съда двамата близнаци изразиха съжаление към случилото се. Те категорично отказаха да дават обяснения и затова съдът приобщи към делото казаното от тях в хода на разследването. “Не съм знаел, че Рангел ще постъпи така. Той каза да не казваме на полицията”, заяви Борислав.

Бях уплашен, защото Рангел ни заплаши. Веднага след като ни се обадиха от полицията , ние отидохме доброволно. През времето , в което бях задържан осъзнах грешката си”, добави Валентин Динков.

След повече от година: Близнаците Динкови получиха присъда!