Пловдивският апелативен съд за трети път потвърди доживотната присъда на бившия полицай Венцеслав Караджов. Той е признат за виновен в умишленото убийство на майка си и баща си, извършено с особена жестокост и с користна цел на 15 май 2016 г. в дома им в Пловдив.

Апелативният съд измени присъдата единствено като приспадна от наложеното на подсъдимия експолицай наказание „доживотен затвор“ времето, през което същият е бил задържан на 17 май 2016 г. за срок от 24 часа по Закона за МВР и от 04 юни 2016 г. до 23.02.2023 г. – с мярка за неотклонение „задържане под стража“, взета от Окръжен съд - Пловдив и от 23.02.2023 г. – с мярка „домашен арест“, до влизане на присъдата в сила.

В мотивите си апелативните съдии са се съгласили с изводите на Окръжния съд, че в случая е налице изключителен превес на отегчаващите отговорността обстоятелства, поради което на подсъдимия следва да бъде наложено наказание „доживотен затвор“, което е и съответно на високата степен на обществена опасност на деянието и на дееца.

Делото се разгледа за трети път от Апелативен съд - Пловдив, след като по жалби на подсъдимия Караджов и неговите защитници,  Върховният касационен съд два пъти отмени изцяло решенията на Пловдивския апелативен съд и връщаше делото за ново разглеждане от друг състав.

И при двете решения на апелативните магистрати беше потвърдена най-тежката присъда "доживотен затвор" на Окръжния съд. Бившият полицай прекара в ареста близо 7 години, като преди 10 месеца беше пуснат под "домашен арест" с гривна на крака. 

Решението на Апелативния съд не е окончателно. То подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд. По закон решението на ВКС ще бъде окончателно и делото не може повече да бъде връщано повече за ново разглеждане.

Полицаят Караджов не иска шиканиране на делото за убийството на родителите си, пледира "невинен"Предстоят повторни разпити на свидетели, вещи лица и допълнителни справки