Общо 81 са станали плочките радиоактивен америций, които са открити от разследващите в Пловдив. Така третият мъж, който се казва Васил Асенов се е сдобил с обвинение за нерегламентирана търговия. Той е криел плочката в тухла, намираща се в двора на пловдивска къща. Това стана ясно от наблюдаващия прокурор по делото Славена Костова. Към този момент се провежда дело за разглеждане на  мярката на тримата задържани по случая. Прокуратурата поиска от Окръжния съд в Пловдив да определи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Съдът обаче реши заседанието да бъде проведено при закрити врати заради секретни материали в корицата по делото, които представляват класифицирана информация.

“Трите лица се познават, тези пластини са придобити от лице, живеещо в Сопот. Установи се , че това лице има присъда от 2009 година за придобиване и държане на такива пластини”, разказа прокурорът по делото.

Разследващите са установили, че това лице през 2018 година е починало. Един от задържаните е разказал , че е бил помолен от починалия да ги крие, но след смъртта му е решил  продаде радиоактивните плочки.

Преди делото адвокатите също коментираха случая, като заявиха, че техните клиенти не са знаели какво са съхранявали.

Не си е давал сметка за опасното съдържание, по моя информация дори нямал представа за този материал. Не е знаел какво държи в имота си, само, че е нещо скъпо. Той дори не е предполагал, че има някаква радиоактивна стойност или йонизиращо излъчване. Ако е знаел, нямаше да го държи и да го мести. Придобил го е от друго лице преди години”. Това разказа пред медии защитата на Георги Кулов от Карлово- адвокат Росен Димитров.

Защитата посочи, че задържаният го е държал като нещо, което е скъпо. Пазел го е няколко години , но не го е държал в неговото жилище. По думите на Димитров, 60-годишният е търсил човек, на който би могло да го продаде, но към този момент няма информация за лицето, с което е комуникирал. “Знаел е,че не е злато. Той не го е закупил, било му е дадено. Клиентът ми е земеделски производител, обикновен човек, не е способен да направи такова престъпление. Свързал се е с човек, за който е предполагал , че има повече познания и опит и се е надявал да му съдейства с продажбата”, завърши адвокатът.

"Само една плочка е държал в дома си. Нищо не е знаел, там са живели децата и внуците му", каза адвокат Иван Петров, който защитник на Боян Зеленков от Първенец. Адвокат Георги Игнатов, който защитава Васко Асенов, обвинен по-късно също е категоричен, че клиентът му не е знаел какво държи.

Както TrafficNews писа – плочките от изотоп на радиоактивния елемент америций бяха открити при специализирана операция на ДАНС и БОП в Пловдив и Карлово преди два дни. Първочанално са задържани 4-ма души, а на 19 септември бяха повдигнати обвинения срещу двама мъже, ден по-късно  бе привлечен като обвиняем трети човек. Срещу Росен Димитров и Боян Зеленков има повдигнати две обвинения, като едното от тях е престъпно сдружаване, а Васил Асенов е само с едно обвинение -за държане на въпросните плочки без разрешително.

Първоначално бяха извършени 6 броя претърсвания и иземвания в Пловдив и Карлово, в Първенец и Калековец. Проверени бяха  жилища и лични автомобили. В лек автомобил "Ситроен" на Околоврстното на Пловдив са били открити 44 броя плочки, които са изотоп на радиоактивния елемент Америций 241 . В къща в Карлово намерихме 35 брой америций241. В къща в Първенец е открита 1 плочка от същото вещество.  Изотопът може да се използва за изработване на мръсна бомба, коментираха от ДАНС.

Собственикът на къща в Карлово е Георги Кулов . Той е животновъд и отглежда крави. Имотът е в непосредствена до сградата на Районното полицейско управление в града. Собственик на къщата в първенец е Боян Зеленкв. 

Очаквайте подробности!

 

Търговците на радиоактивния америций искали по 5 000 евро на плочкаИзотопът може да се използва за изработване на мръсна бомба, коментира шефът на ДАНС Пламен Тончев

Радиоактивният америций не е продаван на черния пазарВсички метални плочки са иззети и обезопасени

Повдигнаха обвинение на още един за търговия с радиоактивния америций в ПловдивОчаква се утре прокуратурата да поиска от съда да определи срещу замесените най-тежката мярка за неотклонение