Оставиха в ареста тримата мъже, задържани за търговска дейност с изотоп на радиоактивния елемент америций. Това реши преди минути Окръжен съд Пловдив, като взе под внимание това, че има опасност да се укрият или да извършат друго престъпление, ако бъдат пуснати от ареста. Делото бе проведено при закрити врати заради секретни материали в кориците по делото, които представляват класифицирана информация.

Тримата бяха задържани след голяма акция на ДАНС и ГДБОП в Пловдив и Карлово преди дни. Първоначално бяха заловени 4-ма души, а на 19 септември бяха повдигнати обвинения срещу двама мъже - Росен Димитров от Карлово и Боян Зеленков от Първенец. Ден по-късно към това производство бе привлечено като обвиняемо и друго лице - Васил Асенов, в чийто двор в Пловдив разследващите са открили още една от плочките, скрита в тухла. Така общата бройка на плочките радиоактивен америций се е покачила на 81.

Срещу него обаче към този момент има повдигнато обвинение само за държане на въпросните плочки без нужното разрешително.Срещу Росен Димитров и Боян Зеленков има повдигнати две обвинения, като едното от тях е престъпно сдружаване. Преди делото от наблюдаващия прокурор Славена Костова стана ясно, че лицата се познават, а тези пластини са придобити от лице, живеещо в Сопот. Установено е, че въпросният има присъда от 2009 година за придобиване и държане на същите пластини.

Разследващите обаче установили, че това лице през 2018 година е починало. Един от задържаните е разказал , че е бил помолен от починалия да ги крие, но след смъртта му решил да продаде радиоактивните плочки. Адвокатите на тримата мъже категорично заявиха, че не са знаели какво точно съхраняват. Защитата на Георги Кулов от Карлово, заяви, че клиентът му е знаел само, че това са скъпи неща и е търсил купувач. 

Както TrafficNews писа – плочките от изотоп на радиоактивния елемент америций бяха открити при специализирана операция на ДАНС и БОП в Пловдив и Карлово преди два дни. Първоначално са задържани 4-ма души, а на 19 септември бяха повдигнати обвинения срещу двама мъже, ден по-късно бе привлечен като обвиняем трети човек. 

Първоначално бяха извършени 6 броя претърсвания и иземвания в Пловдив и Карлово, в Първенец и Калековец. Проверени бяха жилища и лични автомобили. В лек автомобил "Ситроен" на Околоврстното на Пловдив са били открити 44 броя плочки, които са изотоп на радиоактивния елемент Америций 241. В къща в Карлово намерихме 35 брой америций241. В къща в Първенец е открита 1 плочка от същото вещество. Изотопът може да се използва за изработване на мръсна бомба, коментираха от ДАНС.

Обвиняемите са търсели купувач за радиоактивните вещества и са искали по 5 000 евро на плочка. Според шефът на ДАНС Пламен Тончев, който пристигна в Пловдив за брифинга, радиацията на въпросните плочки е надвишавала 400 пъти превишават разрешените излъчвания. Това обаче е било само на малък периметър, на около метър от плочките.

В съвместен брифинг властите пък увериха, че няма опасност за жителите на Карлово, Пловдив, Първенец и Калековец. Според тях, групата е била под денонощно наблюдение. А заради спецификата на изотопа, няма нито засечена радиация, нито риск за хората в града и полицаите, които са били в непосредствена близост. 

Собственикът на къща в Карлово е Георги Кулов . Той е животновъд и отглежда крави. Имотът е долепен до сградата на Районното полицейско управление в града. Собственик на къщата в първенец е Боян Зеленкв. 

Двама от тях са криминално проявени, осъждани са, но са реабилитирани. И двамата са собственици на търговски дружества, уточни наблюдаващият прокурор Славена Костова. Всички лица, които са имали досег с плочките са изследвани и на този етап няма данни да са облъчени.

Търговците на радиоактивния америций искали по 5 000 евро на плочкаИзотопът може да се използва за изработване на мръсна бомба, коментира шефът на ДАНС Пламен Тончев

Повдигнаха обвинение на още един за търговия с радиоактивния америций в ПловдивОчаква се утре прокуратурата да поиска от съда да определи срещу замесените най-тежката мярка за неотклонение

Починало лице от Сопот предоставило преди години плочките америций на задържанитеСъдът реши заседанието да протече при закрити врати заради секретни материали в кориците по делото