Мъж от Карлово получи присъда заради противозаконно държане на екземпляри от защитени видове от дивата фауна, както и за търговия с тях. Присъдата е постановена от Окръжен съд – Пловдив на 24 септември тази година и вече е влезнала в сила.

Карловецът се изправил пред Темида, след като в края на месец май 2024 година е бил заловен след сделки с различни видове птици в село Васил Левски. По делото е установено, че на 28 май мъжът е продал 2 бр. щиглец и 2 бр. елшова скатия, а два дни по-късно - 4 бр. щиглец, 3 бр. обикновено конопарче и 2 бр. елшова скатия. След като е бил задържан, при последвалото претърсване в дома му са открити и екземпляри, защитени от Закона за биологичното разнообразие, а именно - 2 бр. шипоопашати костенурки.

След като бил изправен пред съда в Пловдив, мъжът, който е осъждан и преди, се признал за виновен и сключил споразумение с прокуратурата. Договорил се да изтърпи едно общо най-тежко наказание „пробация” в размер на 2 години, при периодичност на явяване два пъти седмично за среща с пробационен служител, както и глоба в размер на 2000 лева. Освен това той трябва да положи и „безвъзмезден труд в полза на обществото“ в размер на по 150 часа годишно за период от две години (общо 300 часа) и да заплати разноските по делото в размер на 420 лева.

Тъй като става въпрос за споразумение между страните, то не може да се обжалва и протестира и определението на съда е окончателно. Веществените доказателства по делото - 8 бр. птици и 2 бр. костенурки се отнемат в полза на държавата.