През 2023 година престъпността в Пловдив, както и в много други градове в България, остава значително предизвикателство за местните власти и правоохранителните органи, макар Националният статистически институт да отчита спад на престъпленията и осъжданията. Градът, известен със своята културна и историческа значимост, всекидневно се сблъсква с редица криминални проблеми, които варират от дребни престъпления до по-сериозни нарушения, а съдилищата под тепетата за поредна година са едни от най-натоварените в страната.

Статистически данни за престъпността в Пловдив и областта през 2023 година показват, че са регистрирани над 15,000 престъпления, включително кражби, измами, наркопрестъпления и насилие. Кражбите остават едни от най-често срещаните престъпления в града, като се отчитат около 6,000 случая. Измамите, включително телефонни и интернет измами, също бележат ръст. За изминалата година са заловени и осъдени множество лица за притежание и разпространение на наркотични вещества. През 2023 година са регистрирани и около 1500 случая на насилие, включително домашно насилие и улични сбивания.

Съдебната система в Пловдив активно работи по разглеждането и разрешаването на криминалните дела. Според данни на НСИ през 2023 година са осъдени над 3000 лица за различни по вид престъпления, като само за град Пловдив те са почти 1100.

Данните показват, че около 60% от осъдените получават ефективни присъди за излежаване в затвор, като това включва както краткосрочни, така и дългосрочни присъди. Останалите 40% получават условни присъди или пробационни мерки, като това често се прилага за по-леки престъпления или за първи нарушители.

За 2023 г. в Пловдив и областта се наблюдава и сериозен проблем с рецидивистите, като около 30% от осъдените лица имат предишни присъди.

Една от най-притеснителните статистики е за детската престъпност и непълнолетните лица извършили престъпления. Според данните на НСИ в Пловдив общо 475 малолетни и непълнолетни са преминали през Детска педагогическа стая за 2023 г. От тях 105 са на възраст между 8 и 13 години, а 370 – между 14 и 17 години. Като регистрирани за извършване на престъпления са общо 331.

Най-честите прегрешения на малолетните и непълнолетните са кражбите с дял от почти 50% (158 случая). Следват унищожаване и повреждане на имущество, нанасяне на телесна повреда и престъпления, свързани с наркотици, като и трите категории са с почти равен брой случаи – 30, 28 и 26.

Според статистиката в Пловдив и областта няма лица под 18 години направили опит и извършили убийство. Две момчета обаче на възраст между 14 и 17 години  са извършили блудство с друго лице.