„Не се чувствам виновен. Истината е коренно различна и ще бъде доказана”. Това заяви пловдивски фотограф Димитър Дардов преди скандалното дело срещу него да започне. Той бе доведен в съдебната зала с белезници и под засилена съдебна охрана. Още преди да бъде даден старт на заседанието в Районен съд Пловдив обаче, съдия Габриел Русев без обяснение, не допусна журналистите в съдебната зала, така делото ще се гледа при закрити врати. Неговата защита през производството ще бъде адвокат Йордан Давчев.

След днешното разпоредително заседание стане ясно, че  процесът ще протече по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица. В случай, че е „размисли” и се признае за виновен, Дардов може да се ползва с 1/3 редукция на наложената му присъда.

"Той е виновен само за една дреболия, че е държал порнографски материали", заяви неговият адвокат Давчев.

Срещу фотографа са повдигнато две обвинения – за блудство с непълнолетна и за създаване и държане на порнографски материали на лица ненавършили 18 години. По делото е установено, че през август 2021 г.,  във вила на Върховръх, позната на Дардов оставила дъщеря си да я гледа. Според обвинението, фотографът се е възползвал и е блудствал с детето, като е заснел с мобилно устройство общо 6 порнографски материали, изобразяващи реални блудствени действия и похотливо показване на половите органи.

Той е привлечен като обвиняем и за това, че на 10 октомври 2023 г. в жилище в Пловдив е държал за себе си 10 фото и видеофайлове, изобразяващи открито сексуално поведение, изразяващо се в похотливо показване на половите органи, мастурбация, полово сношение и други, за създаването на които са използвани лица, които ненавършили 18 години.

Припомняме, че 42-годишният Дардов бе арестуван през октомври месец 2023 г., след като при обиск, у него бяха открити порнографски материали. В последствие разследващите откриха и доказателства  за извършени блудствени действия със 7-годишно момиченце. 

Дардов бе сред търсените фотографи в града, известен е със сватбените и абитуриентските си сесии. В официалния си сайт съобщава, че е заснел над 1340 сватби в България и чужбина. Не крие факта, че е снимал и 11 сватбени тържества на служители на НАП. 

Записванията за абитуриентските фотосесии за т.нар. "Клас на Дардов" се правят година по-рано. Занимава се и с портретна фотография.

Ако бъде признат за виновен фотографът може да получи до шест години затвор и глоба до 10 000 лева.