25-годишен пловдивчанин е задържан за изнудване, а Окръжна прокуратура – Пловдив го е привлякла като обвиняем. Срещу него е повдигнато обвинение, че в продължение на година и половина - от 15 февруари 2023 г  до 20 юни 2024 г. чрез заплахи той е получил 7000 лева от 22 годишен младеж. Тъй като изнудването е било придружено със заплаха за убийство , срещу него е повдигнато обвинение по чл. 214, ал. 2, от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че в горепосочения период С.М. изнудвал за пари 22-годишния мъж, който бил станал неволен свидетел на отнемането на мобилен телефон от малолетно дете в парк в район „Южен“ в Пловдив. Двамата се познавали отпреди. С.М. обвинил пострадалия, че той е извършил кражбата на телефона и за да не го издаде, поискал да му плаща месечна парична такса „спокойствие“. Пострадалият, който не бил взел телефона, се опитал да възрази, но бил заплашен от С.М. с физическа саморазправа. Така в посочения период С.М. редовно се свързвал с 22-годишния мъж по интернет или по телефона, като го изнудвал да плати суми между 500 и 600 лв. Парите били изпращани чрез преводи или давани на ръка. През месец юни 2024 г. е бил подаден сигнал в полицията, като служители на ОД на МВР – Пловдив  установили извършителя на изнудването и го задържали с поредните 500 лева, дадени от пострадалия на С.М.

На 24 юни 2024 г. по искане на Окръжна прокуратура – Пловдив съдът е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия С.М.