В рамките на провеждана акция от 3 ноември насам са извършени 4516 проверки за купуване и продаване на гласове, съобщиха от МВР. 

„Констатирани са 154 престъпления, като 122 от тях са против политическите права на гражданите. 32 са свързани с подготовката, провеждането и приключването на подготовката на изборите”, заяви главен комисар Станимир Станев.

2788 лица са проверени, от които 1448 са задържани, а 144 от тях са тези, които имат връзка с разследвания против политическите права на гражданите.

Проверени са собственици на 1470 фирми, свързани с разследвания за корпоративен вот, посочиха още от МВР.

Били са издадени протоколи за предупреждение за изборни нарушения и престъпления на 4753 души, издадени са още 4144 протоколи на други основания. Образувани са 154 досъдебни производства, от които 21 са започнати като. 122 от тези производства са за пряко свързани с изборни нарушения.

След приключване на операцията на 21 ноември, от МВР обещаха, че ще дадат пълен отчет и подробности за разследванията и крайните резултати.

Главеният секретар на МВР комисар Петър Тодоров посочи, че в никакъв случай обаче силите на МВР не са били съсредоточили изцяло върху изборите.

Той припомни, че за последния месец на територията на страната станаха няколко тежки престъпления, включително две убийства и едно изнасилване, побой и опит за убийство.

Тодоров набързо припомни и престъпните деяния и действията на органите по рода по тях.

Първият инцидент касае отвличането на немски гражданин в Добричко.

„В рамките на 24 часа беше открит разчленен, убит в близост постройка до дома му. Извършителите са задържани с постоянна мярка и опитът им да прикрият убийство с отвличане се оказа неуспешен“, посочи Тодоров.

Вторият пример той даде с изчезналата млада жена в София.

„Пт първия момент имахме заподозрян, въпреки множеството опити за създаване на фалшива версия за насочване на разследването в друга посока. Беше открит трупа на гражданката във водоем близо до Перник. Съпругът ѝ бе установен като пряк извършител, а като помагач неговия баща. Жестоко убийство, и двамата са задържани с постоянна мярка“, посочи Тодоров.

Третото деяние от преди дни.

„Касае се за тежко криминално престъпление Цар Калоян, Разград. Беше изнасилена и убита непълнолетна девойка от неин близък роднина, след което къщата е била подпалена. Момичето е с тежки травми в болница, и с ампутация на пръсти. 26-годишен криминално проявен, лежал в затвора за подобно престъпление. Задържан е въпреки опити да не се подчини на задържащите го органи“, посочи главният секретар.