Митническите служители откриха контрабандни златни накити на стойност над 100 000 лева в багажа на пътничка в лек автомобил на ГКПП "Малко Търново".

Златните изделия са задържани в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГД "Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите.

На 24 август лек автомобил с чужда регистрация пристига на границата на входящо трасе в страната от Турция. В зоната за митнически контрол шофьорът, който е турски гражданин, както и пътниците в автомобила, са заявили, че не пренасят нищо за деклариране.

При последвалата митническа проверка на превозното средство и багажа на пътниците, инспекторите откриват в личен багаж на пътуваща в автомобила австрийска гражданка общо 5 пакета с бижутерийни изделия от жълт метал. Установено е, че пакетите съдържат 851,20 грама нетно тегло златни изделия - пръстени, гривни, обеци, синджири на обща стойност над 100 000 лева.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура - Бургас. Австрийската гражданка е с наложена мярка "забрана да напуска пределите на Република България".