Мъжете отвлекли 31-годишна жена от улица в Пловдив остават за постоянно в ареста. Това постанови състав на Апелативния съд под тепетата, потвърждавайки решение на Окръжен съд – Пловдив за взетата най-тежка „мярка за неотклонение” спрямо обвиняемите Методи Христов и Данаил Лилов.

Припомняме, че жената с инициали Д.П. беше отвлечена директно от улицата в нощта на 20 април тази година.  

Сигнал за престъплението е получен около 04:00 часа сутринта в РУ-Оряхово. В него се съобщавало, че в Пловдив е отвлечена 31-годишна жена, жителка на врачанското село Хърлец.

Според първоначалната информация на МВР-Враца след бързи оперативно-следствени действия на полицията, още същия ден е установено, че отговорен за отвличането е 47-годишен криминално проявен жител на Оряхово. Мъжът използвал принуда и заплахи, като по този начин отвел жертвата в жилището си. В последствие обаче като обвиняем е привлечен и друг мъж.

Мъж отвлече жена в Пловдив, отведе я във ВрачанскоПохитителят е арестуван

Пред магистратите в пловдивския съд Христов и Лилков поискаха по-леки мерки за неотклонение с мотива, че трябва да се грижат за семействата си и в частност за децата си. Двамата са осъждани и преди, но са реабилитирани и се водят с чисто съдебно минало.

Според събраните до момента доказателства мъжете пристигнали в Пловдив от другия край на страната с ясно организирана и планирана цел. Жената трябвало да върне 2 400 лева на Христов или същата да бъде прибрана отново в неговия дом. Преди пътуването, той предварително се е снабдил с нож. Мъжете планирали и как точно да стане отвличането - кой да кара моторното превозно средство, кой да отвори вратата, как да я хванат за косата и да я вкарат в колата.

От данните по делото става ясно, че пострадалата имала обява, че предлага сексуални услуги в Пловдив и обвиняемият Лилков трябвало да я примами, да му покаже адреса. В край на сметка жената била отвлечена и закарана в град Оряхово.

Според Апелативен съд-Пловдив всички съображения на първоинстанционния съд, за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ са правилни, обосновани и законосъобразни и така двамата мъже ще дочакат процесът срещу тях зад решетките.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и процес. За подобен вид престъпление законът предвижда от 7 до 15 години лишаване от свобода.