Марковски: Брендо е направил избор за оцеляване, по-добре в затвора, но жив

Според адвоката това е много добре премислен ход

25.06.2024 10:32 5505 0
Марковски: Брендо е направил избор за оцеляване, по-добре в затвора, но жив

„Евелин Банев-Брендо можем да кажем, че е фосил – един от последните мохикани на по-дивашката престъпност. Един от последните големи играчи от времената на бурния преход в България“, коментира криминалистът Иван Савов.

Обявеният за национално и международно издирване Евелин Банев-Брендо се предаде на полицията вчера. Той отиде в 7:30 ч. сутринта пред Централния софийски затвор и е задържан.

„Това е човек, който има много дълга кариера – донякъде спорна. Човек, който е замесен във финансови далавери с някогашната банк „Биохим“. Подобен тип хора работят в началото каквото падне и впоследствие се превръща във все по-голям фактор и играч“, каза още Савов.

По думите му обикновено, за да тръгне кариерата на подобен човек, някой го дърпа. Савов не знае със сигурност кой е човекът, който дърпа Брендо. За криминалиста е много интересно защо Евелин Банев се предаде точно сега. Според него има нещо, което го притеснява, за да остане навън.

„Той знае много добре, че влезе ли в затвора ще бъде защитен и ще остане жив“, смята Савов.

Според адвокат Димитър Марковски това е много добре премислен ход.

„В затвора охраната е сериозна и много трудно може да се пробие и да се стигне някой да бъде ликвидиран. По-добре в затвора жив, отколкото навън свободен, но мъртъв. Според мен Брендо е направил един избор за оцеляване“, коментира Марковски.

„Подобен тип хора като Евелин Банев, за да останат живи по време на тази своя трафикантска дейност, нерядко се съгласяват да съдействат на братски служби – американски, които също ги използват като мулета, но за техните си цели. В един момент, когато настъпиш интересите и на едните, и на другите – какво правим? Влизаш в затвора“, коментира още криминалистът Иван Савов.

Кой е Евелин Банев-Брендо?

Евелин Банев-Брендо е роден в Бургас на 8 октомври 1964 г. Дълги години тренира борба. Името му нашумява през 2007 г., когато на 17 април е обявен за общодържавно издирване заедно със съпругата си Десислава и още двама души по обвинение за пране на над 2 млн. евро.

В началото на юни 2009 г. обвинителният акт срещу него е внесен в Софийския градски съд. Той е подсъдим по две обвинения – за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система и за участие в организирана престъпна група.

През пролетта на 2011 г. – 15 март, срещу Брендо е организиран атентат. Наемен убиец стреля по него, но успява да го уцели само в ръката. Евелин Банев не е тежко ранен и дори не подава сигнал в полицията.

 

 

 
Изпрати новина