Кметският наместник на село Мало Крушево, Цвятко Истилянов, както и Валентин Джевизов, арестувани заедно с Петър Истилянов преди седмица за закана за убийство, отправена към 39 -годишен пловдивчанин, остават в ареста. Това реши преди минути Окръжен съд – Пловдив.

Пред магистратите застанаха единствено Цвятко и Валентин. Както медията ни съобщи, Истилянов – младши не е направил искане за изменение на мярката му за неотклонение.

Ревнивецът, пребил пловдивчанин заради чат с жената му, не иска да излиза от арестаПетър не е подал жалба срещу наложената му мярка за неотклонение

„Искам да изляза от ареста. Трябва да подам оставка спешно, да освободя поста кметски наместник. Идват избори и се притеснявам, че позицията ми ще повлияе на вота”, с тези думи Цвятко Истилянов се обърна към състава на съда. Той призна вина, но оправда действията си с моментен афект.

„Разберете ме, действах като баща. Снаха ми и синът ми имаха спорове, винаги за пари. Детето ми – Петър дойде при мен, беше много разтроен. Действах импулсивно, като родител, който обича детето си, не можех да гледам как синът ми страда. Сигурен съм, че 90% от хората деца биха направили същото. Заради това срамно петно, искам да напусна поста – кметски наместник на село Мало Крушево. Трябва да изляза от ареста и заради баща ми – той е болен”, каза още Истилпнов.

Защитникът му – адвокат Карпаров поиска също по-лека мярка за клиента му. Той изложи подробности около инцидента, като отрече Истилянов – старши да е отвличал пострадалия, както и да е удрял последния в колата.

„Сервитьорите и управителят на обекта в Копривките отричат клиента ми да се е карал с пострадалия или да го принуждава да тръгва с него и останалите обвиняеми. От камерите в овчарника в Красново се вижда, как Цвятко нанася само 1 удар с гега по пострадалия и го удря едва 3 ритника по Стилян. Действал е под афект, ударите са били плод на моментна емоция. Освен това никъде не се споменава, клиентът ми да е заплашвал с убийство, а такова обвинение му е вменено. От разпита на снахата – Десислава става ясно, че овчарските кучета са били насъскани към пострадалия и същите са го хапали. От прегледите в лечебно заведение обаче не са констатирани рани, а само повърхностни травми. Нещо още в тази насока – на камерите се вижда само едно куче, което е на повод”, каза адвокат Карпаров.

За липса на доказателства в насока заплаха за убийство, посочи и адвокат Красимир Елдъров, който бе защитник на Валентин Джевизов. Защитникът бе категоричен, че единствената роля на клиента му е била логистична.

„Валентин и жена му са били в колата. Те са отвели Петър, баща му и пострадалия, от едно място на друго. Няма данни Валентин да е заплашвал с убийство, макар да има обвинение, че два пъти е казвал „Ще те убия”. Джевизов работи, има три деца. Не е опасен, нито би се укрил. Той не е бил арестуван с Петър, а е бил повикан в районното по телефона и той се е отзовал. Най-тежката мярка за мен е излишна. Прокуратурата настоява за това, за да се задоволи общественото мнение”, каза адвокат Елдъров.

От своя страна пък прокурор Галин Гавраилов подчерта, че са налице достатъчно доказателства в кориците на делото, които да сочат авторството на деанието. Нещо повече – в съдебна зала стана ясно, че към този момент държавното обвинение работи и по още едно обвинение, а именно отвличане.

„Разследването върви в тази насока. Имаме доказателства, които са документирани във множества видеа. Те са направени в колата, в овчарника и хотела. От тях се дава много информация относно заплахите и заканите, както и за побоя. На кадрите се виждат ударите с ръце, дървен кол и шишета с вода. Насилието е било не само физическо, но и психическо – принуди, закани. Пострадалият е бил принуждаван да признае за интимни подробности за живота ми. Що се отнася до Истилпнов – старши – той, като уважаван човек, кмет два мандата и сега наместник, е трябвало да се намеси с цел спиране на конфликта, да вземе адекватни законни мерки и да повика полиция. Вместо това е взел дървен кол и е нанесъл удари по пострадалия и е насъскал овчарските кучета по него”, заяви прокурорът.

В крайна сметка Окръжен съд не уважи щенията и на двамата обвиняеми - Цвятко Истилянов и Валентин Джевизов. Двамата ще останат в ареста до започване на същинската част на процеса.