Докараха с белезници в съда измамника, който се представяше за полицай и социален работник, за да задигне пари от пенсионери. Петър Станев е стар познайник на полицията с множество криминалистични регистрации, а само 3 дни преди престъплението е излязъл от затвора, където е излежавал 4-годишна присъда за друго престъпление. Днес Районен съд - Пловдив го остави зад решетките, като подчерта, че той е осъждан през годините 16 пъти за кражби, измами и грабежи. Негов служебен защитник е Ива Заркова, а в съдебната зала стана ясно, че Станев е от Каварна, има висше образование и е на 48 години.

Мъжът беше задържан след разследване на криминалисти от областната дирекция на МВР. Според получените в Трето РУ последователни сигнали миналата седмица, жертви на посегателствата станали 86-годишен мъж и 87-годишна жена. В домовете си те допуснали непознатия Станев, който в единия случай се представил за полицай, а в другия – за социален работник.

Предлогът за посещенията му обаче бил един и същ – с цел да предпази жилищата им от кражби, трябвало да провери дали обитателите съхраняват надеждно парите си. Така измамил и двамата пенсионери, като им отнел общо над 2400 евро и 2000 лева.

По време на заседанието прокуратурата поиска вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Макар, че досъдебното производство е само от 10-тина дни вече има достатъчно доказателства, че именно мъжът е извършител на това престъпление. По думите на представителя на държавното обвинение се касае за действия срещу уязвима група, а именно възрастни хора. 

Представял се за социален работник и служител на МВР, с цел да спечели доверието им и да им отнеме парични средства. По данни на прокуратурата отнетата сума е доста голяма - около 6200 лв. Според представителя на държавното обвинение съществува реална опасност Станев да извърши друго престъпление или да се укрие.

Служебният му защитник от своя страна пледира за мярка различна от задържане под стража. Пред съда измамникът обеща, че няма да пречи на разследването и ще се явява винаги, когато го викат.

Според магистратите обаче са налице всички предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение - съпричастност към престъплението, обществена опасност, опасност от укриване и опасност от извършване на ново престъпление. Съдът взе предвид и това, че той е многократно осъждан в продължение на десетилетия и то все за тежки умишлени престъпления.
 
Решението не е окончателно и може да се обжалва в 7-дневен срок пред Окръжен съд - Пловдив.
 

Задържаха измамник за кражба на пари, представял се за полицай пред пенсионери от Пловдив47-годишният мъж от Каварна едва преди няколко дни излязъл от затвора