Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев определи като много добра работата на пловдивската полиция през последните месеци. Той пристигна днес в Пловдив заедно с главния секретар на МВР Петър Тодоров за отчет- анализа на пловдивската полиция за 2022 година, който се провежда в момента в Областна дирекция на МВР - Пловдив. Като официални гости бяха поканени областният управител, кметът на града и кметове на общини, ръководителите на съда и прокуратурата. 

Оценката за работата на пловдивската дирекция на МВР е една от най-високите в страната. Приветствам инициативата на пътна полиция за изкарването на кадрите на терен. Точно присъствието на улицата на полицаите създава едно усещане за сигурност и спокойствие”, каза Демерджиев.

Той добави още, че са отпуснатие и 37 допълнителни щата на пловдивската дирекция, които в момента се запълват и е увеличено работното време на кварталните полицаи до 22 часа, за да може да се насити с полицейско присъствие охраняваната територия.

Оценката ми е много добра за пловдивската полиция”, каза в заключение вътрешния министър.

Относно убийството на психолога Иван Владимиров, Демерджиев посочи, че в момента се прави всичко необходимо по разследването. Фактите и обстоятелствата около престъплението са установени.

Министърът потвърди, че има много жалби и сигнали срещу убиеца.

Води се разследване има започнала проверка. Повечето жалби и сигнали обаче не са за заплахи. Нито една не е за физическа саморазправа, заплаха или закана за убийство”, допълни той.

На въпрос дали е възможно жалбите да са манипулирани, Демерджиев отговори: „Хипотетично е възможно жалбите да са били манипулирани, но това е малко вероятно и тече проверка. Ако се установи подобно нещо, това е престъпление.

Бил е служител на МВР много назад във времето, преди повече от 20 години. Ще се реши дали да му бъде отнето оръжието. Скоро ще имаме и отговор на този въпрос”.

Правим всеки ден необходимото полицията да достигне до необходимо ниво. Ще направим всичко необходимо служителите да започнат да се  изпълняват правилно задълженията си.

 Не може да се очаква, че за 6 месеца можем да решим всички проблеми натрупвани назад във времето. Подобни случаи трябва да бъдат проверявани и тренирани на време. Дали сме указания и ще направим всичко необходими служителите да възприемат указанията и да ги изпълняват стриктно и ще направим всичко възможно това да се случи.  Всеки който не изпълнява указанията, ще бъде санкциониран”, каза още министъра на вътрешните работи.

Демерджиев засегна и въпроса с бедственото положение в Турция след опустошителните земетресения и поздрави всички екипи, които работят на терен.

Продължаваме да изпращаме помощ към Турция. Поздравявам всички доброволци, които се включиха в акцията от Пловдив. Помощта за Турция ще продължава. Предстои изпращане на още хуманитарни помощи и необходима техника. Българите ще останат до когато е нужно и докато има шанс да бъдат извадени живи хора”, завърши вътрешният министър.