ДАНС знае кой стои зад конкретните чатботове, свързани с мистериозни обаждания, съобщи шефът на агенцията за Национална сигурност Пламен Тончев. 

Хиляди българи получават обаждания от Наталия с въпрос от кой град са. Според експерти по киберсигурност, с които Свободна Европа разговаря, зад Наталия вероятно стоят колцентър и поръчител на задачата. Тя е да бъде създадена база данни в кой град живеят притежателите на телефонните номера, които получават позвъняване.

Обажданията обикновено са от номера на мобилния оператор A1. От компанията казаха, че ще предоставят повече информация по темата, но до редакционното приключване на статията такава не дойде.

От Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) коментираха пред Свободна Европа, че ако номерата, които получават обаждания, не са взети или изтекли от нечия защитена база данни, а са случайно генерирани, няма нарушение на закона.

"Здравейте, казвам се Наталия"

Разговорът, който т.нар. Наталия започва с потърпевшите, обикновено започва така: "Здравейте, казвам се Наталия и се обаждам във връзка с вашата покупка. Бих искала да получа вашата оценка. Само да уточним, вие сте от София, нали?"

По-голяма част от десетките хора, получили позвъняване, живеят в София. Обаждания обаче са получени и във Варна, Габрово, Пловдив и други градове в България. Схемата стига и до българи в чужбина.

При опит за уточняващи въпроси, Наталия се извинява и връзката прекъсва. В някои от случаите Наталия повторно се е интересувала "в кой град сте".

Гласът на Наталия и поведението ѝ говорят, че това не е истински човек, а телефонен бот. Много хора обаче не са се усетили в първия момент и са казали къде живеят.

Председателят на ДАНС каза пред bTV, че службите нямат данни за конкретна политическа партия.

ДАНС работи активно и по разследването за престъпления срещу републиката, възложено от прокуратурата, след изтичането на запис от заседанието на „Продължаваме промяната“.

"Работим по постановлението на прокуратурата. Не мога да ви дам информация. Трябва към прокуратурата да се обърнете", обясни Тончев.