Районна прокуратура – Велико Търново привлече в качеството на обвиняем 30-годишния Емил Николов от с. Козаревец за хулиганство на пътя, неподчинение на полицейски органи, причиняване на телесна повреда на униформен и повреждане на девет автомобила, като причинените щети са на приблизителна стойност 10 000 лева. Това съобщиха от прокуратурата.

Eмил. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 27.06.2024г. в гр. Велико Търново, противозаконно пречил на полицейски служители от сектор „Пътна полиция" при ОД на МВР В. Търново, да изпълнят задълженията си, като не изпълнил многократно подадените разпореждания със светлинен и звуков сигнал, както и устно разпореждане да спре управлявания от него автомобил „Ауди А8".

Ще отговаря още, че умишлено причинил лека телесна повреда на служител от сектор „Пътна полиция" като потеглил и блъснал нпатрулката, в която се намирал полицая.

Той е привлечен в качеството на обвиняем за още две престъпления.

За това, че противозаконно повредил девет автомобила (от които един е служебен), с което причинил на собствениците вреди на обща приблизителна стойност 10 000 лева.

При управлението на автомобила, обвиняемият извършил и непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Той управлявал автомобила демонстративно с висока скорост по улиците на гр. Велико Търново. Независимо от многократно подадените му от полицейски служители разпореждания със светлинен и звуков сигнал, с произвеждане на предупредителни изстрели със служебно оръжие, за да му бъде извършена проверка, след последване с патрулен автомобил със специален режим на движение, рязко сменял посоката на движение, като блъснал служебния автомобил, с цел да му попречи да го преследва. Николов предизвикал няколко пътнотранспортни произшествия, като блъснал общо девет автомобила, които се намирали на пътя му, с цел да продължи движението си и да избяга.

С постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Велико Търново, обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. Предстои внасяне на искане в Районен съд - В. Търново за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража".

Предстои назначаването на експертизи, разпити на свидетели и др. следствени действия. В зависимост от техния резултат, ще бъде преценено дали е извършено и престъпление по чл. 343 б, ал. 1 от НК – за шофиране на МПС след употреба на алкохол, уточниха от прокуратурата.

Действията по разследването продължават под наблюдението на РП - Велико Търново.