Бандити от пловдивския затвор били заловени да варят ракия с подръчни материали в килията си. Те били спипани във вторник от надзирателите, научи TrafficNews.bg ."Алхимиците" били спретнали иновативна система за дестилиране, която се състояла от две цинкови кофи и бързовар. Едната от кофите се покрива с найлон и течността , която се образува от конденза , изтича втора по-малка кофа, която е поставена вътре. 

За ракията затворниците събирали ябълките от дневната си дажба , които нарязвали и използвали за заготовка. Добавя се захар , мая и вода , а след това се оставят да ферментират. Според запознати традициията да се вари самогон зад решетките не е от вчера. Най-често ракията се прави от плодове, според сезона-през зимата ябълки, а през лятото-череши, кайсии, праскови, круши. Имало вариант да се вари ракия и от хляб, но малцина знаели рецептата.  

Сред любимите методи за добиване на огнена вода е варенето в кафеварка, която не е забранена зад 5-метровите стени на зандана. Кафеварката трябва да с резервоар в долната част, в който се слагат предварително ферментиралите плодчета, смесени със захар, мая и вода.

Затворниците са прибегнали към тази самодейност, тъй като един от доставчиците на алкохол - зъболекарят на затвора, бе уволнен, след като надзирателите откриха няколко бутилки водка в кабинета му.

Начинаещите олхимици обаче били разкрити навреме от управата на затвора и така и не успели да опитат произведението си.Очаква ги наказание.

TrafficNews.bg