Апелативен съд – Пловдив преди минути отмени оправдателната присъда на Ангел Захариев за причиняване на смърт на съпругата му Нина Захариева и го съди на 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок.

 Делото бе образувано по протест на прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив срещу присъда  март месец  от Окръжен съд – Пловдив, с която подсъдимият бе признат за невинен в това, да е причинил на съпругата смърт по непредпазливост. Според обвинението жената е починала два дни по-късно, след нанесен побой и причинена лека телесна повреда.

Съдия Васил Гатов от тричленния състав на апелативния съд подписа присъдата с особено мнение, тъй като смята, че подсъдимият трябва да бъде оправдан, защото съпругата му го е нападнала с юмруци, а той се е отбранявал. Според съдия Гатов подсъдимият е действал в условията на неизбежна отбрана, но не я надвишил.

Мнозинството от съдебния състав, Елена Захова-съдия-докладчик и съдия Милена Рангелова, приемат, че Захариев е причинил смъртта на пострадалата по непредпазливост вследствие, на нанесена лека телесна повреда, превишавайки пределите на неизбежната отбрана, като му определи условно наказание.

Присъдата на апелативния съд не е окончателна и подлежи на обжалване пред ВКС.

След оневиняването: Прокуратурата иска присъда за Ангел заради смъртта на жена му в ПловдивДнес се проведе дело пред Апелативен съд Пловдив