72-годишният шофьор, блъснал и убил 2-годишно дете в Анево, след употреба на марихуана. Това е отчел тестът за наркотици, който му е направен след инцидента.

Днес Данчо Денчев застана пред магистратите и трябва да бъде решено дали да остане за постоянно в ареста. Както TrafficNews.bg съобщи, инцидентът стана на 13 април на главен път в селото. Автомобилът е блъснал 2-годишно дете и неговата 53-годишна баба, като момиченцето е починало намясто, а жената е в болница.

Според прокурора по делото съществува опасност Денчев да се укрие, защото освен в България живее в Чехия при децата си и повечето време прекарва там. Дори в деня на инцидента колата му е била пълна с багаж и му е предстояло пътуване.

„Той не е съобразил правилата за движение, а тестът за наркотици е отчел марихуана, но тепърва предстои изготвяне на експертизи“, заяви още прокурорът.

Той предвижда за такова престъпление от 3 до 15 години лишаване от свобода.

Защитникът на Денчев адвокат Мерданов поиска да се остави без уважение искането на държавното обвинение поради причината, че той е на 72 години и няма какво престъпление да направи или пък да се укрие.

Според Мерданов жената е пресичала на място без видимост и внезапно е изскочила на пътя, а Денчев се е опитал да помогне след инцидента.

Относно марихуаната адвокатът каза, че неговият клиент никога не е употребявал марихуана и е възможно да се е съдържал лечебен канабис в лекарствата, които е приемал за сърце, високо кръвно и разреждане на кръвта.

Дали това е така ще стане ясно след излизането на резултатите от кръвната проба, която мъжът е дал.

 “Съжалявам за всичко, което се случи, не мога да върна нещата назад. Желая да си отида в нас, няма значение в Чехия или България. Когато ме повикат за дело или разпит веднага ще се явявам”, заяви Денчев.

*Обновена 14.30: 

Съдът не уважи предложената мярка „задържане под стража“, като магистратите прецениха, че  няма опасност Денчев да се укрие или извърши друго престъпление, заради възрастта и здравословното му състояние.

Той бе освободен с подписка, като му е отнета книжката и има забрана да напуска страната.

Междувременно в съдебната зала стана ясно, че по времена инцидента и  непосредствено след Денчев се е движел полицейски автомобил, като униформените са станали свидетели на катастрофата и са разпитани като свидетели.