С охрана от МВР, която освен да го пази при посещения на стратегически обекти и срещи с граждани, но и от полицаите, е бил Иван Демерджиев, докато е бил вътрешен министър. Това става ясно от негов отговор по повод запитване от Главния инспекторат на Министерски съвет, съобщава 24 часа. 

Охраната била от 3 февруари 2023 година. Тя е осъществявана от служители в Главна дирекция "Жандармерия, специализирани операции и борба с тероризма". След проверката е свалена. От документа не става ясно защо е било нужно Демерджиев да бъде пазен от полицаите.

Иван Демерджиев бе вътрешен министър в двата служебни кабинета на Гълъб Донев от 1 август 2022 г. до 6 юни 2023 г.

 

TrafficNews припомня, че през март 2023 година служител на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ изпрати писмо до всички медии, в което изразяваше възмущението си от факта, че служители на звено СОБТ, "момчетата, които са обучени да залавят терористи, да освобождават заложници, да обезвреждат най-опасните престъпници, са превърнати в прости гавази, пардон – „лична охрана” на самия министър". 

"Г-н Иван Демерджиев  очевидно е решил да векува на поста си, обграждайки се с охрана като наркобарон.  Цивилните граждани, които виждат кортежа, може да се заблудят, че минава президента. Само дето не е президентът, а нашият министър, който кой знае от какво толкова го е страх. Цялата тази охрана обаче се плаща не от  адвокатските му хонорари, а от българския данъкоплатец.

По мои наблюдения поне 20 души от СОБТ се сменят денонощно да пазят живота на драгоценния ни министър, като го съпровождат навсякъде, без значение дали е в столичната дирекция, на мач, на лов, на пресконференция или в родния му Пловдив." разкриващше служителя. Писмото бе придружено със снимки от различни медии, на които ясно се вижда, че Демерджиев винаги и обграден от „барети” в цивилни дрехи, като носят емблеми на ръкавите си.

Според Закона на МВР  Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ може да охранява и лицата по чл. 20 или 22 от Закона за Националната служба за охрана след решение на комисията по чл. 23 от Закона за Националната служба за охрана въз основа на заявление от съответното лице.

/ Лицата по чл. 20 са президента, председателя на Народното събрание и министър- председателя/

Според чл. 21 от Закона за НСО, членовете на Министерски съвет в мирно време имат право на специализиран транспорт.

Според чл. 22 от Закона за НСО същите при заплаха имат право на специализирана охрана. Която обаче е задача на НСО.

Според чл. 23. Наличието на конкретна застрашеност, видът, обхватът и срокът на охраната на лица се определят от комисия с председател главният секретар на МВР и членове директорите на Главна дирекция „Национална полиция“, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“.

Т.е , за да могат 20 обучени антитерористи да охраняват денонощно дадено лице, трябва да има решение на съответната комисия, а охраната да се ръководи от служители на НСО. А, за да има такова решение, би трябвало спрямо служебния министър да са отправени много сериозни заплахи.

По изчисления на служителя на база издръжката на един антитерорист, тази охрана е струвала месечно между 400 и 500 хиляди лева.

"Заплашен ли е министъра от действащи служители на МВР и кое налага охраната да е от двете му страни, когато е в сграда на дирекция на полицията , а в зоната има само полицаи и то офицери, които са ръководни служители? Показност, злоупотреба със служебно положение ли е това или той наистина се страхува?" пита реторично служителя на звеното. 

Във връзка с писмото, TrafficNews тогава изпрати запитване до МВР и прокуратуратурата, но нито едно от двете ведомства не върна отговор. 

Година по-късно отговорът е налице: Министърът действително се е страхувал от своите служители. Невероятно, но факт!

А как ли се чувстват нормалните граждани, които нямат правомощията на един министър?!